śp a zawieszenie świadczenia przedemrytalnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 lut 2015, 13:04

Witam
Mam pytanie jak w temacie czy jeżeli osoba chce złożyć wniosek na brata o świadczenie pielęgnacyjne (niepełnosprawność przed 18 rokiem życia) i ma ustalone prawo do świadczenia przedemerytalnego ale chciała by je zawiesić, przyznacie czy nie.
Moje zdanie zawieszenie prawa do świadczenia przedemerytalnego nie pozbawia jej do niego prawa a w naszej ustawie jest mowa o nabyciu prawa.
Dajcie znać wielkie głowy.
judge

Napisano: 18 lut 2015, 13:07

odmowa
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2015, 13:09

art.17
5. Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę:
a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,

moim zdaniem mimo zawieszenia świadczenia przedemerytalnego to prawo nadal istnieje
Kati@

Napisano: 18 lut 2015, 13:16

[quote="Kati@"]art.17
5. Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę:
a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,

moim zdaniem mimo zawieszenia świadczenia przedemerytalnego to prawo nadal istnieje

DOKŁADNIE TAK JAK Kati@
tasia

Napisano: 18 lut 2015, 13:20

Dzięki za szybką odpowiedź i potwierdzenie mojego punktu widzenia.
judge

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x