uczylone w całości - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 18 lut 2015, 12:35

Kobieta w poprzednim okresie zasiłkowym pobierała św.piel., zasiłek piel. oraz dodatek do kszt. i rehab. na syna. skończyło się orzeczenie.kolejne dostał już bez możliwości pobierania św.piel. więc na ten okres zasiłkowy kobieta dostała tylko zasiłek piel. i dodatek na kszt. i rehab. odwołała się od tego nowego orzeczenia (dnia 02.12.2014 r.) - wczoraj przyniosła odpowiedz- uchylenie zaskarżonego orzeczenia w całości z dnia 16.01.2015 r.

I teraz wszystko od początku nowego okresu Pani musi pozwracać tak? czy jednak skoro posiedzenie w sprawie odwołania było w dniu 16.01.2015 i wtedy uchylili całe orzeczenie-to może dopiero od lutego jej sie nie należy to wszystko?

ratunku. w związku z całą tą sprawą byłam u mecenaski i powiedziała, że mam napisać DECYZJĘ o zawieszeniu wypłaty świadczeń na podst. art. 97 par. 1 pkt 4. czy powinnam tak zrobic? czy to samo tylko ze nie decyzją a POSTANOWIENIEM??? bo ja żadnego postępowania nie wszczynałam jak ona mi napisała w oświadczeniu zeby uchylic decyzje. a teraz bedziemy czekac az sie odwoła do sądu i na wyrok. co mam teraz zrobić ?????
b.k.

Napisano: 18 lut 2015, 12:47

pomału.
Kto uchylił orzeczenie i co dokładnie orzekł?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2015, 12:51

orzeczenie uchylił wojewódzki zespół ds. orzekania o niepełnosprawności - przyniosła całe uchylone orzeczenie, na które jej przyznalismy w listopadzie dodatek na kszt. i rehab i zasilek piel. i teraz pani mecenas powiedziala, ze mozemy jedynie wstrzymac wypłate do czasu wydania wyroku przez sad. ok-zgadzam sie. ale postanowieniem czy decyzja? ona twierdzi, ze decyzja. ja, że postanowieniem...
b.k.

Napisano: 18 lut 2015, 13:09

a na podstawie jakiego art. jej chcesz wstrzymać :?:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2015, 13:12

zmień radcę/mecenasa.
kpa:
Art. 145. § 1. W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli:
7) zagadnienie wstępne zostało rozstrzygnięte przez właściwy organ lub sąd odmiennie od oceny przyjętej przy wydaniu decyzji (art. 100 § 2);

Postanowienie o wznowieniu postępowania.
Art. 149. § 1. Wznowienie postępowania następuje w drodze postanowienia.

Następnie:
Art. 151. § 1. Organ administracji publicznej, o którym mowa w art. 150, po przeprowadzeniu postępowania określonego w art. 149 § 2 wydaje decyzję, w której:
2) uchyla decyzję dotychczasową, gdy stwierdzi istnienie podstaw do jej uchylenia na podstawie art. 145 § 1, art. 145a lub art. 145b, i wydaje nową decyzję rozstrzygającą o istocie sprawy.

W związku z tym, że nie możesz obecnie wydać nowej decyzji (chyba, że do tego czasu zdążysz) zawiesisz postęowania w sprawie przyznania/odmowy świadczenia (art. 97 par. 4 kpa).

Jednocześnie:
Art. 152. § 1. Organ administracji publicznej właściwy w sprawie wznowienia postępowania wstrzyma z urzędu lub na żądanie strony wykonanie decyzji, jeżeli okoliczności sprawy wskazują na prawdopodobieństwo uchylenia decyzji w wyniku wznowienia postępowania.
§ 2. Na postanowienie w sprawie wstrzymania wykonania decyzji służy stronie zażalenie, chyba że postanowienie wydał minister lub samorządowe kolegium odwoławcze
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2015, 13:23

chciałam postanowieniem zawiesić wypłatę świadczeń na podst. art. 97 § 1 pkt 4. tak mam zrobic? bo z tych podanych art wynika, ze nalezy zrobic jednak postanowienie. ale czy mam podawac ktorys z tych art. w postanowieniu o zawieszeniu wypłaty???

dodam,ze jak klientka przyszla i napisala oswiadczenie,zeby jej zawiesic wyplate tych swiadczen - to ja nie wszczelam zadnego postepowania - no bo to nie ja bede rozsadzac czy powinna dostac czy nie - tylko sąd. dobrze mysle? czy jednak powinnam wszczac postępowanie i pozniej je zawiesićwraz z zawieszeniem wypłat ?
b.k.

Napisano: 18 lut 2015, 13:27

art. 97 nie służy do zawieszenia wypłaty
nie robisz żadnego wszczęcia tylko wznowienie
jednocześnie wstrzymujesz wypłatę na podstawie:
Art. 152. § 1. Organ administracji publicznej właściwy w sprawie wznowienia postępowania wstrzyma z urzędu lub na żądanie strony wykonanie decyzji, jeżeli okoliczności sprawy wskazują na prawdopodobieństwo uchylenia decyzji w wyniku wznowienia postępowania.
§ 2. Na postanowienie w sprawie wstrzymania wykonania decyzji służy stronie zażalenie, chyba że postanowienie wydał minister lub samorządowe kolegium odwoławcze
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2015, 14:10

no ok. a jak powiedzmy w ciagu miesiaca się nic nie wyjasni (a prawdopodobnie tak bedzie) to musze zrobic zawieszenie postępowania i wtedy moge uzyc art. 97 § 1 pkt 4 dobrze mysle?
b.k.

Napisano: 18 lut 2015, 14:15

tak jak napisałem ci wcześniej
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2015, 14:41

no i dobra. napisze jeszcze do tej mecenaski co o tym mysli - niestety musze... chociaz juz dzięki Tobie Elmer wiem jak to powinno wyglądać. dzięki wielkie.
b.k.

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x