SP a zmiana miejsca zamieszkania - pomóżcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 02 paź 2014, 16:48

Kobieta pyta znajomych na fb:
"To dla mnie mnie bardzo ważne... Może ktoś pomoże mi w zdobyciu takiej informacji , z podaniem podstawy prawnej : czy zmiana miejsca zamieszkania na inne województwo może skutkować WYGAŚNIĘCIEM decyzji SKO o przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego czy też to świadczenie niejako automatycznie powinno być przeniesione do nowego organu wykonawczego, jakim jest MOPS w nowym miejscu zamieszkania.
Moje wątpliwości wynikają ze sprzecznych informacji , jakie uzyskałam z Ośrodka Pomocy Społecznej w mieście X (poprzedni adres) i z MOPS we Wrocławiu (aktualny adres zamieszkania)."
Natkaa

Napisano: 02 paź 2014, 19:22

no bo cały świat się kręci wokół FB :lol: ...
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2014, 19:47

Czyli nie znacie odpowiedzi na to pytanie?
Natkaa

Napisano: 02 paź 2014, 20:13

a ja myślałam, że to ciekawostka taka :lol:

tak , zmiana miejsca zamieszkania powoduje zmianę organu właściwego, należy udać się do obecnego urzędu zgłosić ten fakt i świadczenia zostaną uchylone .. następnie udać sie w nowym miejscu zamieszkania do właściwego urzędu i złożyć wniosek
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2014, 20:56

No i kobieta tak zrobiła. Dostała odmowę odmowę z nowego SKO. Dlaczego to tak?
Natkaa

Napisano: 03 paź 2014, 8:04

ewalu pisze:należy udać się do obecnego urzędu zgłosić ten fakt i świadczenia zostaną uchylone
...bezpodstawnie.
ewalu pisze:następnie udać sie w nowym miejscu zamieszkania do właściwego urzędu i złożyć wniosek
Kolejny raz bezpodstawnie ale już trzeba to zrobić bo pierwszy organ bezpodstawnie uchylił decyzję.
Natkaa pisze:Dostała odmowę odmowę z nowego SKO. Dlaczego to tak?
Nie powinna. Miała ustalone prawo do świadczenia decyzją organu II instancji, ta decyzja była ważna, zmiana miejsca zamieszkania nie powoduje utraty prawa do świadczeń, nowy organ właściwy w najgorszym wypadku powinien wydać jej decyzję przyznającą, a jak dla mnie to powinni jej po prostu wypłacać na podstawie decyzji SKO.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2014, 13:52

Dzięki wielkie Iks. Jesteś niezawodny. A jest do tego jakaś podstawa prawna? Kobieta już długo walczy i nic.
Natkaa

Napisano: 03 paź 2014, 14:04

Niech się znowu odwoła do SKO i dołączy decyzję poprzedniego o przyznaniu świadczenia. Co do tego, że zmiana miejsca zamieszkania nie powoduje utraty prawa do świadczeń, to wprost z ustawy nie wynika (chociaż jeśli się uprzeć to są artykuły na to wskazujące), ale taka linia utarła się w orzecznictwie sądów, trzeba by poszukać w bazie. Tak czy inaczej SKO powinno naprostować organ i przyznać świadczenie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2014, 14:25

Wszystko przekazane, dzięki raz jeszcze Iks.
Natkaa

Napisano: 03 paź 2014, 18:52

Iks pisze:
ewalu pisze:należy udać się do obecnego urzędu zgłosić ten fakt i świadczenia zostaną uchylone
...bezpodstawnie.
ewalu pisze:następnie udać sie w nowym miejscu zamieszkania do właściwego urzędu i złożyć wniosek
Kolejny raz bezpodstawnie ale już trzeba to zrobić bo pierwszy organ bezpodstawnie uchylił decyzję.
Natkaa pisze:Dostała odmowę odmowę z nowego SKO. Dlaczego to tak?
Nie powinna. Miała ustalone prawo do świadczenia decyzją organu II instancji, ta decyzja była ważna, zmiana miejsca zamieszkania nie powoduje utraty prawa do świadczeń, nowy organ właściwy w najgorszym wypadku powinien wydać jej decyzję przyznającą, a jak dla mnie to powinni jej po prostu wypłacać na podstawie decyzji SKO.
matko i córko to ja chyba na innej ustawie pracuję niż IKS :roll: a art. 23 ust. 2 :shock:
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x