SP a zmiana miejsca zamieszkania - pomóżcie - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 04 paź 2014, 14:02

ewalu pisze: a art. 23 ust. 2 :shock:
Proszę:
ustawa pisze:Wniosek składa się w urzędzie gminy lub miasta właściwym ze względu na miejsce zamieszkania osoby, o której mowa
Wniosek jak najbardziej został złożony w organie właściwym, organ wydał odmowę, strona się odwołała, SKO przyznało świadczenie, decyzja SKO jest ostateczna. Coś jeszcze?

Jedyna opcja uchylenia decyzji przy zmianie miejsca zamieszkania to jest jasna i klarowna wola strony - często jest to wręcz wymuszane przez obsługujących urzędników. Organ tego nigdy sam nie będzie mógł zrobić (no próbować może), bo to nie jest żadna podstawa do uchylenia. Strona nie traci prawa do świadczeń zmieniając miejsce zamieszkania. Zmienia się jedynie organ właściwy do wypłaty. Ale prawo do świadczenia jest ustalone i kropka.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2014, 9:45

Iks pisze:
Wniosek jak najbardziej został złożony w organie właściwym, organ wydał odmowę, strona się odwołała, SKO przyznało świadczenie, decyzja SKO jest ostateczna. Coś jeszcze?
Iks, nawet ostateczną decyzję można zmienić/uchylić/ wygasić ... nie mów tylko, że płacisz świadczenia osobom, dla których nie jesteś organem właściwym ..... tym razem się chyba pojechałeś :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2014, 11:59

ewalu pisze: Iks, nawet ostateczną decyzję można zmienić/uchylić/ wygasić
Oczywiście, że można. Ale w tej sytuacji bez wyraźnej woli strony nie ma do tego absolutnie żadnych podstaw.
ewalu pisze:nie mów tylko, że płacisz świadczenia osobom, dla których nie jesteś organem właściwym ..... tym razem się chyba pojechałeś
Z reguły przekazuję komplet papierów zgodnie z art. 50, czasem strona sama prosi o uchylenie decyzji - a ja nie wnikam w powody dla których o to prosi. Sąsiednie miasto np. bez problemu realizuje nasze decyzje - a my ich. A już gmina np. zmusza petentów do złożenia nowego wniosku - nie moje podwórko, nie mój problem. Uważam po prostu, że jest to nie do końca zgodne... może nie tyle z prawem, co z ideą naszej pracy jako urzędników. Zdarza mi się dzwonić i opr-lić głąbów po drugiej stronie za idiotyczne wymagania (petenci wysyłani nierzadko po kilkaset kilometrów po kompletnie zbędne zaświadczenia), ale cóż... mało kto bierze to do siebie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2014, 12:07

jestem w szoku :shock: nie wierzę, że ty stosujesz art. 50 ... brak mi słów
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2014, 18:20

Czyli jak jest ??? Strona musi wystąpić o uchylenie decyzji przyznającej jej świadczenie, przecież strona zmienia tylko miejsce zamieszkania, nie chce zmiany a tym bardziej utraty przyznanych na podstawie prawomocnej decyzji świadczeń. Ustawa o świadczeniach rodzinnych i kpa w całym kraju są takie same, to dlaczego są różne zdania w tej samej sprawie?
Gość

Napisano: 05 paź 2014, 20:52

Gość pisze:Czyli jak jest ??? Strona musi wystąpić o uchylenie decyzji przyznającej jej świadczenie, przecież strona zmienia tylko miejsce zamieszkania, nie chce zmiany a tym bardziej utraty przyznanych na podstawie prawomocnej decyzji świadczeń. Ustawa o świadczeniach rodzinnych i kpa w całym kraju są takie same, to dlaczego są różne zdania w tej samej sprawie?
ja uchylam tylko na wniosek strony ... na siłę nikogo nie wyganiam bo na wieś nie idę i nie sprawdzam czy ktoś mieszka czy nie :roll:
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 7:11

ewalu pisze:ja uchylam tylko na wniosek strony
Ok. To teraz załóżmy hipotetycznie, że ktoś nie zgadza się na uchylenie, a wiesz, że nie mieszka na Twoim terenie - co robisz, przy założeniu, że art. 50 nie działa?

W kontekście tego np.:
ewalu pisze:... nie mów tylko, że płacisz świadczenia osobom, dla których nie jesteś organem właściwym ..... tym razem się chyba pojechałeś :)
i tego:
ewalu pisze:to ja chyba na innej ustawie pracuję niż IKS :roll: a art. 23 ust. 2 :shock:
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 7:32

Iks pisze:
Ok. To teraz załóżmy hipotetycznie, że ktoś nie zgadza się na uchylenie, a wiesz, że nie mieszka na Twoim terenie - co robisz, przy założeniu, że art. 50 nie działa?
wzywam do złożenia wyjaśnień pod rygorem wstrzymania świadczeń ... działa .. jak nie wezwanie to wstrzymanie :)
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 7:42

a dodatkowo Iks ... wysyłając komplet dokumentów do innego organu z oczekiwaniami, że będą płacić z Twojej decyzji świadczenia to jest nie halo !!! i tak my musimy wzywać osobę do wypełnienia wniosku ..
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 8:11

na jakiej podstawie prezydent/burmistrz\wójt jednej gminy/miasta ma realizować decyzje prezydenta/burmistrza/wójta innej gminy/miasta?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 2 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x