SP a zmiana miejsca zamieszkania - pomóżcie - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 06 paź 2014, 8:15

ewalu pisze:wzywam do złożenia wyjaśnień pod rygorem wstrzymania świadczeń ... działa .. jak nie wezwanie to wstrzymanie :)

A jak się zgłosi i wyjaśni co trzeba? No i wstrzymanie to nie jest uchylenie, świadczenia są do odbioru do końca okresu zasiłkowego, w zasadzie inny organ nie powinien przyznać świadczeń na ten sam okres.
ewalu pisze:i tak my musimy wzywać osobę do wypełnienia wniosku ..
No właśnie w tym sęk, że ja uważam, że wcale nie musicie - i w kilku miastach w Polsce do których wysyłałem wnioski też tak nie uważają. Przydałyby się jednoznaczne zapisy w kontekście tego przekazywania wg właściwości - to fakt. Tak czy inaczej logiczna i zgodna jest dla mnie wykładnia sądów, że zmiana miejsca zamieszkania nie powoduje utraty prawa do świadczeń. A reszta to już zastosowanie istniejących przepisów w praktyce. Największe wątpliwości mam do tego wymuszania, bądź sugestii organu, żeby strona zrezygnowała ze świadczeń - a reszta to już wynika z tego wyżej ;) I to też nie jest tak, że ja się upieram - po prostu nikt nie potrafi mi pokazać drogi alternatywnej zgodnej z przepisami, skutkującej uchyleniem jednej decyzji i koniecznością złożenia kolejnego wniosku.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 8:53

jak się zgłosi i powie,że mieszka u mnie płacę dalej :)

"w zasadzie inny organ nie powinien przyznać świadczeń na ten sam okres" nie w zasadzie a ewidentnie nie :)

jak ja mogę płacić świadczenia na wniosek, który nie wpłynął do mnie ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 9:28

ewalu pisze:jak się zgłosi i powie,że mieszka u mnie płacę dalej
A jak się zgłosi i powie, że nie mieszka?
ewalu pisze:jak ja mogę płacić świadczenia na wniosek, który nie wpłynął do mnie ?
Jak Ci go prześle inny organ to przecież wpłynie :twisted:
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 9:53

jak się zgłosi i powie, że ewidentnie nie mieszka .. to sorry

Jak Ci go prześle inny organ to przecież wpłynie :twisted: ależ ty się nie wściekaj :lol:
ja mam swoja piaskownice i łopatki - ty swoje .. ty robisz swoje babki - ja swoje :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 11:07

Czyli jak jest. Nadal nie wiem. Jeśli zmieniam miejsce zamieszkania to bezpieczniej będzie kiedy samemu człowiek się dowie co który urząd chce - TAK ?
Gość

Napisano: 06 paź 2014, 11:28

to idziesz do tego Ośrodka gdzie masz przyznane i składasz rezygnację.
Idziesz do nowego Ośrodka i składasz wniosek
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 11:42

ewalu pisze:powie, że ewidentnie nie mieszka .. to sorry
I co robisz, bez zgody na uchylenie?
ewalu pisze:ależ ty się nie wściekaj
Ależ ja się nie wściekam, dyskutujemy. Wszystko rozbija się o to, aby uchylenie było skutkiem woli strony, a nie woli organu.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 12:28

Iks pisze:
ewalu pisze:powie, że ewidentnie nie mieszka .. to sorry
I co robisz, bez zgody na uchylenie?
ewalu pisze:ależ ty się nie wściekaj
Ależ ja się nie wściekam, dyskutujemy. Wszystko rozbija się o to, aby uchylenie było skutkiem woli strony, a nie woli organu.
w takich sytuacjach uchylam tylko na wniosek strony .. bo ja dobry człowiek jestem :D
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 12:36

I tym optymistycznym akcentem zakończmy spór, życząc sobie wzajemnie jednoznacznych i spójnych przepisów ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2014, 13:28

Iks pisze:I tym optymistycznym akcentem zakończmy spór, życząc sobie wzajemnie jednoznacznych i spójnych przepisów ;)
i zdrówka do tego :lol:
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x