SP a zmiana miejsca zamieszkania - pomóżcie - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 06 paź 2014, 15:44

Zgoda. Jestem zmuszona mieszkać w innym województwie, czyli z dotychczasowego OPS muszę przenieść przyznane mi świadczenie pielęgnacyjne na dłuższy czas do innego OPS. Jak piszecie, muszę w starym OPS zrezygnować i złożyć nowy wniosek w nowym OPS. Jeżeli to świadczenie mam przyznane po prawie roku czasu ubiegania się i wygraniu sprawy przed WSA, to teraz uważacie, że mam w nowym miejscu złożyć nowy wniosek, pytam się czy ten wyrok będzie uznany, czy też w tym nowym województwie mam znów się starać od początku ? Czy naprawdę nie ma jednoznacznych przepisów odnośnie właściwości co do zadań zleconych samorządom, przecież przepisy są jednakie w całym kraju i przyznane świadczenia prawomocną decyzją mają tracić ważność tylko dlatego, że zmieniam miejsce zamieszkania i na mocy tych samych przepisów znów trzeba się o ich przyznanie ubiegać nadal jest przecież ten sam kraj ? Czy każde województwo ma swoje prawo ? No można zrozumieć zadania własne samorządu. Na pewno tak jest i nie może być inaczej ?
Gość

Napisano: 06 paź 2014, 21:09

my przesyłamy do właściwego bez uchylania decyzji... moim zdaniem to logiczne.. wszystkie inne teorie związane z namawianiem strony do wniosków o uchylenie też nie są pozbawione sensu... strona żąda organ wykonuje... idzie do nowego ośrodka składa wniosek i spokój...
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2014, 7:12

Rajski pisze:my przesyłamy do właściwego bez uchylania decyzji... moim zdaniem to logiczne.. wszystkie inne teorie związane z namawianiem strony do wniosków o uchylenie też nie są pozbawione sensu... strona żąda organ wykonuje... idzie do nowego ośrodka składa wniosek i spokój...
Tak, tylko, że dla mnie to jest wola organu, a nie petenta. To namawianie/zmuszanie, bo wiadomo, że większość zrobi to co chcemy.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2014, 12:15

Do Pana Rajski nie bardzo rozumiem, że Pan "my przesyłamy do właściwego bez uchylania decyzji... moim zdaniem to logiczne.. ", - ale przecież jakość decyzję trzeba wyeliminować z obiegu?.
1976

Napisano: 07 paź 2014, 13:25

nikt nie powie?
1976

Napisano: 07 paź 2014, 17:18

A dlaczego wyeliminować z obiegu ? Co z nią nie tak, osoba uprawniona nadal jest i nadal spełnia kryteria by taką pomoc otrzymywać. Pan Rajski to głos rozsądku na tym forum, p.Iks też całościowo podchodzi do spraw. Ale są też i tacy co mają na względzie tylko własną wygodę. A tu biedny petent przychodzi do urzędu pełen wiary i ufności, że urzędnik wie jak pokierować jego sprawami. A urzędnik wie - ale mu się nie chce, nie wie - ale nie będzie się starał dowiedzieć, bo za mało mu płacą i co wybiera? uchylić i niech petent się martwi.
Gość

Napisano: 09 paź 2014, 10:43

czyli co ja ośrodek dostała by taka decyzji z innego ośrodka ina tej podstawie wypłaca śp ?? a jak trzeba będzie ja uchylić albo zmienić to co który organ będzie to robił?? albo Pani przeprowadzi sie jeszcze do innej gminy a decyzja będzie podróżować po Polsce ?? :o
SABI

Napisano: 09 paź 2014, 10:46

a ja powtórzę jak mantrę:
proszę o podstawę prawną twierdzenia, że wójt/burmistrz/prezydent jednej gminy realizuje decyzję wójta/burmistrza/prezydenta innej gminy.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2014, 16:36

Do SABI to już podróżować po Polsce nie wolno ?
Do Elemer gdybym przepisy znała to bym urzędnikiem była a nie jestem.
Dziękuję za niejednoznaczne odpowiedzi, moje plany się zmieniły i już ten temat mnie nie dotyczy.
Gość

Napisano: 01 lut 2019, 12:28

Czy nastąpiły jakieś zmiany - dotyczy sytuacji przedstawionej w pierwszym komentarzu i ogólnie jak w temacie - opiekun wraz z podopiecznym zmieniają miejsce zamieszkania (przenoszą się do innej gminy). Opiekun pobierał świadczenie pielęgnacyjne przyznane przez MOPS (w związku z korzystnym, dla opiekuna, wyrokiem WSA) po kilkunastu miesiącach walki z wiatrakami.
Jak przedstawia się aktualnie procedura w takiej sytuacji. Co opiekun musi lub co może zrobić w jednym i drugim MOPS.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 4 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x