Śp i odwołanie od orzeczenia do sądu pracy - śp płacimy czy nie ??? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 29 gru 2021, 12:55

No to słuchajcie taki przypadek. Jest orzeczenie wojewodzkiego bez punkyu 7. Jest wazne i uprawnia do zasiłku pielegnacyjnego czy nie wg was? Możemy przyznac na podstawie takiego orzeczenia zasiłek pielegnacyjny czy nie jesli w sądzie jest złożone odwołanie od tego orzeczenia?
Dla utrudnienia. Na podstawie przedłużenia poprzedniego orzeczenia z covid wypłacane jest swiadczenie pielegnacyjne i zasiłek pielegnacyujny a z nowym orzeczeniem wojewódzkim wniosek na Zasiłek pielegnacyjny i rodzinny złozył drugi rodzic.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 29 gru 2021, 13:16

kalina.malina pisze:
29 gru 2021, 12:55
No to słuchajcie taki przypadek. Jest orzeczenie wojewodzkiego bez punkyu 7. Jest wazne i uprawnia do zasiłku pielegnacyjnego czy nie wg was? Możemy przyznac na podstawie takiego orzeczenia zasiłek pielegnacyjny czy nie jesli w sądzie jest złożone odwołanie od tego orzeczenia?
Dla utrudnienia. Na podstawie przedłużenia poprzedniego orzeczenia z covid wypłacane jest swiadczenie pielegnacyjne i zasiłek pielegnacyujny a z nowym orzeczeniem wojewódzkim wniosek na Zasiłek pielegnacyjny i rodzinny złozył drugi rodzic.
Orzeczenie jest ważne i wykonalne jedynie w częściach nie zaskarżonych do sądu.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 29 gru 2021, 13:21

@kalina.malina U mnie w takim przypadku dalej płaciliśmy SP + ZP + ZR z decyzji COVID do czasu zakończenia sprawy w sądzie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 29 gru 2021, 14:12

Szarak pisze:@kalina.malina U mnie w takim przypadku dalej płaciliśmy SP + ZP + ZR z decyzji COVID do czasu zakończenia sprawy w sądzie.
Na jakiej podstawie odmówiliście drugiemnu rodzicowi ZP jesli miał prawomocne orzeczenie razem z wnioskiem? Jakiś art. ze wojewodzkie jest nieprawomocne? Może wystepował ktos do orzecznictwa z zapytaniem o termin wazności i prawomocność orzeczeń?
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 29 gru 2021, 14:13

Krzysztof pisze:
29 gru 2021, 13:16
kalina.malina pisze:
29 gru 2021, 12:55
Orzeczenie jest ważne i wykonalne jedynie w częściach nie zaskarżonych do sądu.

Czyli SP wypłacane na podstawie covidowego a ZP na podstawie nowego wojewódzkiego?
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 29 gru 2021, 14:15

Szarak a jak sąd nie zmieni punktu orzeczenia to orzeklibyście nieznalezienie pobrane SP tyle wstecz?
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 29 gru 2021, 14:52

kalina.malina pisze:Szarak a jak sąd nie zmieni punktu orzeczenia to orzeklibyście nieznalezienie pobrane SP tyle wstecz?
Nie ustalalibyśmy NP. W systemie wygaszenie a do strony info, że przestajemy płacić z decyzji COVID. Jak chce nadal pobierać to nowe wnioski o ZP i ZR.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 29 gru 2021, 14:54

kalina.malina pisze:
29 gru 2021, 14:12
Szarak pisze:@kalina.malina U mnie w takim przypadku dalej płaciliśmy SP + ZP + ZR z decyzji COVID do czasu zakończenia sprawy w sądzie.
Na jakiej podstawie odmówiliście drugiemnu rodzicowi ZP jesli miał prawomocne orzeczenie razem z wnioskiem? Jakiś art. ze wojewodzkie jest nieprawomocne? Może wystepował ktos do orzecznictwa z zapytaniem o termin wazności i prawomocność orzeczeń?
Kto mówi o odmowie. Zawiesiłbym postępowanie nowego wniosku z uwagi na odwołanie do sądu a tym samym brak prawomocności orzeczenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 29 gru 2021, 15:01

Oczywiście ja nie twierdzę, że przyjęta u mnie interpretacja jest jedyna prawidłowa. Możesz zrobić jak sugerują UW, jednak to ty musisz podjąć tą decyzję (bądź dyrektor jak to było u mnie) i trzymać się tego do końca. Niestety orzecznictwo jest ubogie jak na razie w tym temacie ale np. tutaj wklejam Ci wyrok, gdzie sąd stoi na stanowisku podobnym jak UW https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/48C10A20A2
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 29 gru 2021, 15:25

Dla mnie data wydania to data wydania.

Z komentarza do kpa: " Decyzja powinna zawierać datę wydania [...] przez datę wydania decyzji administracyjnej należy rozumieć datę wydania decyzji na piśmie lub datę ogłoszenia decyzji ustnie, przy czym datą wydania decyzji pisemnej jest dzień podpisania decyzji. Wskazanie daty wydania decyzji wiąże się ze skutkami zarówno w sferze prawa proceduralnego jak i materialnego:
-dla oceny legalności decyzji przez sąd administracyjny decydujący jest stan prawny i faktyczny istniejący na dzień wydania decyzji,
- data wydania decyzji pozwala stwierdzić, czy organ nie naruszył przepisów dotyczących terminu załatwienia sprawy;
- data wydania decyzji ma znaczenie dla wznowienia postępowania czy stwierdzenia nieważności decyzji."

Przez analogię stosuję to do orzeczenia o niepełnosprawności.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x