śp na dziecko a powstanie niepełnosprawności - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 29 sty 2014, 15:45

ja przyznaje od dnia ustalenia stopnia znacznego i mialam odwolania - za kazdym razem w tej sytuacji - i wszystkie decyzje byly utrzymane w mocy,wiec nie wiem jak gupia musialaby byc ta kontrola,zeby uznac ze ja sie myle i sko tez
w przyzpadku dziecka to samo, skoro niepelnosprawnosc powstala konretnego dnia to znaczy ze wczesniej nie bylo nie[pelnosprawne wiec matka nie z tego powodu nie pracowala...a moze uleglo wypadkowi wlasnie tego dnia:)
~bb

Napisano: 29 sty 2014, 15:54

Ja też przyznawałam od dnia ustalenia stopnia, a kontrola była głupia, na dodatek naprzynosili mi wyroki sądów, które nie miały nic wspólnego ze sprawą. Poza tym wg. nich jeśli dziecko, na które jest płacony zasiłek piel. umrze przed wypłatą to zasiłek wypłaca się rodzicowi, bo jest to świadczenie niepodzielne i należy się za cały miesiąc, nieważne, że osoba uprawniona nie żyje.
~Julka

Napisano: 29 sty 2014, 15:57

napisali ci to w zaleceniach pokontrolnych,ze masz tak robic czy tylko sobie mowili
~bb

Napisano: 29 sty 2014, 16:00

Jesli chodzi o zasiłek piel. to tylko mówili, natomiast w zaleceniach kazali wyrównywać śp. od 1 dnia miesiąca.
~Julka

Napisano: 29 sty 2014, 16:06

My zawsze przyznajemy od daty powstania niepełnosprawności czy stopnia niepełnosprawności
~ja

Napisano: 29 sty 2014, 16:07

porabani
~bb

Napisano: 29 sty 2014, 16:09

Jeszcze na fundusz mają przyjechać, nie wiem jak to przeżyję.
~Julka

Napisano: 29 sty 2014, 16:23

a jak się ma do tego co piszecie art. 24 ust. 2a ???
bo ja to przyznaję zgodnie z nim ...

pozdrawiam
~Ewa

Napisano: 29 sty 2014, 16:43

Art. 24 ust. 2a stosuję wtedy kiedy w orzeczeniu data powstania niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności jest wcześniejsza lub równa dacie złożenia wniosku o ustalenie stopnia niepełnosprawności. Jeżeli natomiast w orzeczeniu jest, że początek niepełnosprawności datuje się i wpisana jest np. data komisji to przyznaję od tej daty.
~ja

Napisano: 29 sty 2014, 17:05

ja - a można wiedzieć dlaczego \"tylko wtedy\" skoro ustawa nie określa tu żadnych warunków, sytuacji szczególnych etc.

~Ewa

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x