Elmer i inn - zawieszone postęp. w sprawie wniosku na SR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 29 sty 2014, 14:55

Kobieta złożyła wniosek na SR i przedłożyła potwierdzenie z Sądu o zaprzeczenie ojcostwa, gdyż dziecku nadano nazwisko po byłym mężu, a wychowuje je i ma je z innym mężczyzną. czy mogę zrobić zawieszenie postępowania? Myślę o art. 97 pkt 4 KPA:
Organ administracji publicznej zawiesza postępowanie gdy rozpatrzenie sprawy i wydanie decyzji zależy od uprzedniego rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ. Proszę o opinie.
~Nati

Napisano: 29 sty 2014, 15:00

nie.
Jak dopiero wystąpiła do sądu o zaprzeczenie ojcostwa to dla ciebie istotne będzie kiedy będzie prawomocność, dopiero od wtedy będziesz mogła brać nowy skład rodziny. Zawieszenie nic ci tu nie da, a tylko spowoduje problemy
~Elmer

Napisano: 29 sty 2014, 15:11

u nas podobna sytuacja. w sądzie trwa postępowanie w sprawie ustalenie ojcostwa. Wydział kontroli stwierdził że najwłaściwiej będzie zawiesić postępowanie.
~eM

Napisano: 29 sty 2014, 15:17

oooo, naprawdę? Czyli zawiesza się postępowanie w takich przypadkach?
~Nati

Napisano: 29 sty 2014, 15:19

dobrze eM przyjmujesz wniosek powiedzmy w XII i zawieszasz postępowanie. Wniosek z jakim składem rodziny?
W lutym przychodzi do ciebie i okazuje prawomocny wyrok.
Jak w tym momencie masz skład rodziny?
Od kiedy przyznasz jej ZR?
~Elmer

Napisano: 29 sty 2014, 15:27

a co powiecie o alimentach kiedy przeciąga sie sprawa już od czerwca 13 dać odmowę czy zawiesić ?
~marta

Napisano: 29 sty 2014, 15:33

Wniosek był przyjęty we wrześniu nawet. W skład rodziny wpisała biologicznego ojca dziecka a nie męża bo z nim zdążyła się rozwieść zaraz przed złożeniem wniosku. Więc skład rodziny się nie zmieni. Skoro postępowanie jest zawieszone to od dnia złożenia wniosku?
~eM

Napisano: 29 sty 2014, 15:58

aha, dziękuję bardzo. Mam tak samo. od początku w składzie rodziny podała biologicznego ojca tego dziecka. Czyli mogę zawiesić postępowanie
~Nati

Napisano: 29 sty 2014, 16:34

na jakiej podstawie jest wpisany obcy facet w składzie rodziny?
~Elmer

Napisano: 29 sty 2014, 16:45

urodziło się ich dziecko i trwało postępowanie o uznanie ojcostwa
~Nati

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x