zasiłek pielęgnacyjny-ważne i pilne jestem nowa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 29 sty 2014, 14:16

Witajcie, od niedawna zajmuję się świadczeniami rodzinnymi i jeszcze nie za bardzo się orientuję... Przyszła kobieta złożyć wniosek na zasiłek pielęgnacyjny no i w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności okazuje się że ma stopień umiarkowany i punkt 6 korzystania z systemu środowiskowego wsparcia... - wymaga natomiast punkt 7 konieczności stałej lub długotrwałej opieki... już nie wymaga niepełnosprawność istnieje od - nie da się ustalić. Co mam zrobić?
~Monika

Napisano: 29 sty 2014, 14:20

w tej sytuacji ważny jest ustalenie początku niepełnosprawności bo musi ona powstać przed 21 r. życia. Skoro nie ustalili początku to niestety odmowa.
~ja

Napisano: 29 sty 2014, 14:34

Niestety w poprzednim orzeczeniu też jest adnotacja, iż niepełnosprawność datuje się - nie da się ustalić tylko stopień by znaczny a teraz jest umiarkowany i zastanawiają mnie te punkty 6 i 7 bo na pewno ma to znaczenie w przydzieleniu świadczenia :(
~Monika

Napisano: 29 sty 2014, 14:40

u osoby powyżej 16 roku życia te wskazania nie mają żadnego wpływu na przyznanie bądź odmowę zasił. pielęg.
gdyby miała znaczny to sprawa rozwiązana
~ja

Napisano: 29 sty 2014, 14:52

poprzednio zasiłek był przyznany ale zmienił się stopień więc nie chcę popełnić gafy...
~Monika

Napisano: 29 sty 2014, 14:56

jak ma umiarkowany a nie da się ustalić daty to niestety odmowa przy znacznym nie miało to znaczenia
~Dorcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x