Specjalny zasiłek opiekunczy brat nad bratem - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 21 maja 2018, 13:55

ja mam tak ze dzieci sie nei opiekują bo pracuja a przyznane mam na wnuczki i miałam kontrolę i nic mi nie zarzucili... stwierdzili, że jk sa w lini prostej to kto pierwszy złoży wniosek ten po spełnieiu innych kryteriów moze pobierać...

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... iadczenia/
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 21 maja 2018, 14:20

Włożę kij w mrowisko....
Ja odmawiam.
Też miałam kontrole i odwołania od odmów... też nic nie zarzucili.
Obowiązek alimentacyjny brata powstaje w momencie gdy nie ma dzieci, rodziców lub gdy one z przyczyn niezależnych od siebie( np. niepełnosprawność, opieka nad niepełnosprawnym dzieckiem) nie mogą się z tego obowiązku wywiązać.
Gdyby to nie miało żadnego znaczenia to po co zapis w ustawie- odniesienie do KRIO. Wystarczyłoby wskazać w art.16a ust.1 osoby uprawnione.Wymienić je po przecinku. Skoro jest wskazany KRIO- należy się z nim zapoznać i stosować.
Zapis o tym ,że kto pierwszy złoży wniosek..... dotyczy np. sytuacji kiedy o SZO ubiegałoby sie dwoje czy troje dzieci osoby niepełnosprawnej wtedy przyznajesz temu kto był pierwszy z wnioskiem.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 22 maja 2018, 8:06

My też przyznajemy tym co pierwsi złożą wniosek. Nie pisze w naszej ustawie, że zasiłek przysługuje zgodnie z kolejnością określoną w KRIO, tylko jest sam zapis, że przysługuje zobowiązanym do alimentacji.
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 9:51
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny

Napisano: 22 maja 2018, 9:31

A kto jest zobowiązany do alimentacji? To akurat reguluje KRiO .
~o~
VIP

Napisano: 22 maja 2018, 11:32

No tak odwołujemy się do KRiO na temat tego kto jest zobowiązany do alimentacji, a nie ma mowy o tym żebyśmy się również odwoływali w sprawie jej kolejności.
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny

Napisano: 22 maja 2018, 11:53

Aniorka odwołujecie się do KRiO jeżeli chodzi o osoby zobowiązane do alimentacji ale jeżeli chodzi o kolejność to już nie? Dziwne. Dlaczego stosujecie jeden zapis ustawy a pomijacie inny - tej samej ustawy
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 22 maja 2018, 12:27

art.132 KRIO
~o~
VIP

Napisano: 25 maja 2018, 7:53

art. 27 ust. 4 ustawy o świadczeniach rodzinnych "W razie zbiegu uprawnień do świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego (....) przysługującego więcej niż jednej osobie sprawującej opiekę nad osobą lub osobami wymagającymi opieki przyznaje się tylko jedno świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna osobie, która pierwsza złożyła wniosek." Myślę, że przepisy szczególne mają pierwszeństwo przed ogólnymi.
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 25 maja 2018, 10:16

Ale jeśli odwołujecie się do KRiO to nie możecie udawać, że nie widzicie jego zapisów, tam jest jak byk napisane, że obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wówczas gdy zobowiązany w pierwszej kolejności z jakichś ważnych przyczyn nie może go wypełnić.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2018, 14:29

Pozostaje przy swoim zdaniu i tak jak kiki88 zgadzam się z opinią Ministerstwa.
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x