moja klienta umieściła 2 lata temu matkę w prywatnym DPS.
Obecnie wystapiła do nas o umieszczenie matki przez OPS z powodu zmiany sytuacji finansowej. Wg wyliczeń i ustawy powinna dopłacać 435zł miesięcznie.
Moja kierowniczka poinformowała ją, że po śmierci matki Ośrodek będzie ubiegał się od niej o zwrot kosztów z masy spadkowej.
Czy ktoś miał taką sprawę i czy jakiś OPS wystąpił z taką sprawą do Sądu o zwrot kosztów z masy spadkowej.
Klientka ma dom, który jest właśnością matki: mieszka w nim z mężem i 4 letnim synem:płaci rachunki. Rodzeństwa nie ma.
spłata za DPS z masy spadkowej
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: spłata za DPS z masy spadkowej
acha:klienta zadeklarowała dopłatę za DPS matki w wyliczonej wysokości!
Kasia
Jeżeli klientka matka i osoba zobowiązana (córka) będą płacić należności za pobyt matki w DPS to gmina nie ma możliwości dochodzenia zwrotu z masy spadkowej po śmierci matki. Jedynie w przypadku gdy matka lub córka by nie płaciły za siebie tylko zastępczo gmina to można żądać zwrotu z masy spadkowej.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
też tak mi się zdawało.
Tylko nie rozumiem podejścia kierownika, kiedy informuje, że pomimo, iż klientka chce opłacać za pobyt tyle ile wynika z wyliczeń zgodnie z ustawą to straszy ją konsekwencjami zwrotu z masy spadkowej.
Być może to czyste zniechęcenie do składania podania o dps dla matki. Jutro klientka ma do mnie przyjść to ją uspokoję.
Tylko nie rozumiem podejścia kierownika, kiedy informuje, że pomimo, iż klientka chce opłacać za pobyt tyle ile wynika z wyliczeń zgodnie z ustawą to straszy ją konsekwencjami zwrotu z masy spadkowej.
Być może to czyste zniechęcenie do składania podania o dps dla matki. Jutro klientka ma do mnie przyjść to ją uspokoję.
Kasia
A art.96 ust. 1 pkt 2 przeciez mówi nam o masie spadkowej, tak więc dlaczego gmina ma tego nie robić?
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tylko, że klientka chce płacić, a że ustawa jasno mówi o kryterium, więc ma dopłacać 435zł bo tyle wychodzi na dzień dzisiejszy.
Kasia
Oprócz spłata za DPS z masy spadkowej - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
odpłatność za DPS w czasie przebywania pensjonariusza w szpitalu
osoba rezygnuje z DPS - decyzja wydana...
DPS dla osób chorobą alkoholową
300% kryterium
decyzja umieszczająca PCPR
poza kolejnością
czy ktoś wie
Dziennik urzędowy woj. Zachodniopomorskiego
przyjęcie
ZOL dla osoby upośledzonej umysłowo
wolne miejsce w DPS
biuro informacji gospodarczej
zmiana odpłatności za pobyt w dps od III.2012
DPS dla psychicznie chorych