Od 01.07.2018 wchodzą zmiany w podatku VAT. Czy split payment czyli podzielona płatność, będzie miał zastosowanie również w OPS-ach? Czy ktoś coś wie na ten temat?
Nie za bardzo to rozumiem. Czyli jak dostawca (np. f-ra za materiały biurowe) wskaże mi na fakturze osobny numer konta do vat a osobny do kwoty netto, to ja jako nabywca (OPS) i tak sam decyduję, czy wszystko daję na konto dostawcy czy dzielę na netto i vat? Sorry za banalne pytanie, ale nie ogarniam tego na razie.
Z tego co wiem to jest dobrowolne i na fakturze zakupu nie ma dwóch odrębnych nr kont tylko przy tworzeniu przelewu (jeżeli przystąpimy) tworzy się odrębną płatność z kwotą VAT (bank sam przekierowuje na odpowiednie konto). Ja bym się nie przejmowała trym za bardzo bo my nie mamy konta z Vatem.
do lipca jeszcze parę dni, może jeszcze coś przemyślę. Nam w BS przyszły wiadomości, że każdemu kontrahentowi, niezależnie czy podlega VAT czy nie, utworzą konto VAT.
My prawdopodobnie przystąpimy do podzielonej płatności,bank już nam założył konto vatowskie. Od 2019 będzie to chyba obowiązkowe. Podobno takie rozdzielenie płatności ma nas uchronić w razie niepewnego zakupu np sprzętu komputerowego.