split payment czy dotyczy OPS-ów - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 20 cze 2018, 14:49

ale jak przystąpicie, to z czym się to wiąże? Że kwotę VAT-u przelewacie na konto vatowskie i dopiero będziecie płacić dwoma przelewami za fakturę? Bo ja naprawdę nie jarzę na razie tego.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 20 cze 2018, 15:58

Z tego co się orientuję jest to dobrowolne i to dobrowolność po stronie nabywcy. banki mają obowiązek nieodpłatnie otworzyć i prowadzić specjalne rachunki w tym zakresie. Polega to na tym że vat płacimy na jeden rachunek a pozostałą kwotę na drugi. Zachęty dla OPS są jednak nikłe. W przypadku jakichś wielkich transakcji z niepewnym kontrahentem to ma sens ale przy drobnych zakupach to raczej komplikacja jak dla mnie.
D3C
Stażysta
Od: 21 kwie 2017, 12:45
Zajmuję się: ...

Napisano: 21 cze 2018, 13:45

ale jak przystąpicie, to z czym się to wiąże? Że kwotę VAT-u przelewacie na konto vatowskie i dopiero będziecie płacić dwoma przelewami za fakturę? Bo ja naprawdę nie jarzę na razie tego.

To będzie jeden przelew, tylko w treści będzie podzielone : wpisuje wartość vat, i brutto faktury a bank to sam rozdzieli.Nie będzie można płacić kilku faktur jednym przelewem do tego samego kontrahenta.Generalnie chodzi,że z konta vatowskiego można realizować tylko zobowiązania do US i pomniejszać o vat naliczony. Nas to na razie nie dotyczy i całe szczęście :)
Sara 63
Stażysta
Od: 10 lis 2017, 21:06
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 21 cze 2018, 14:45

Ja myślę, że będzie jeden przelew a banki przygotują nowy dostosowany format na taki przelew
margo2
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 8:20
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2018, 10:01

...oprócz konta dochodów i wydatków otworzą Wam bez pytania konta VAT. Problemy się zaczną jak macie konta w innym banku niż gmina. Problemy będą też z finansowaniem pozabudżetowycm na zwroty wydatków. Sami wkrótce to zobaczycie....1 lipca lada dzień
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2018, 14:51

margo2 pisze:Ja myślę, że będzie jeden przelew a banki przygotują nowy dostosowany format na taki przelew
dokładnie tak będzie, jeden przelew. Czyli u mnie z wydatku zejdzie 1 kwotą, nic przez konto Vat nie przejdzie ponieważ stan będzie miało "0".
TWoj pisze:Problemy będą też z finansowaniem pozabudżetowycm na zwroty wydatków.
a czemóż to? Przykłądowo UP zwraca mi zgodnie z umową część poniesionych wydatków na wypłatę prac społecznie użytecznych (nic wspólnego z VAT to nie ma). O ile kontrahent nie zastosuje konstrukcji przelewu split-payment, a nie ma podstaw do tego :!: to wpływa to na rachunek bieżący, nie przez r-k VAT. Nic się również nie zmieni w sposobie mojego księgowania - jakikolwiek by nie był.
Daisy
Stażysta
Od: 10 maja 2018, 13:33
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 25 cze 2018, 9:09

...tak ale jak będzie najem podnajem i tego typu zdarzenia opodatkowane to problem się pojawi.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x