split payment czy dotyczy OPS-ów
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: split payment czy dotyczy OPS-ów
ale jak przystąpicie, to z czym się to wiąże? Że kwotę VAT-u przelewacie na konto vatowskie i dopiero będziecie płacić dwoma przelewami za fakturę? Bo ja naprawdę nie jarzę na razie tego.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ...
- Kontakt:
Z tego co się orientuję jest to dobrowolne i to dobrowolność po stronie nabywcy. banki mają obowiązek nieodpłatnie otworzyć i prowadzić specjalne rachunki w tym zakresie. Polega to na tym że vat płacimy na jeden rachunek a pozostałą kwotę na drugi. Zachęty dla OPS są jednak nikłe. W przypadku jakichś wielkich transakcji z niepewnym kontrahentem to ma sens ale przy drobnych zakupach to raczej komplikacja jak dla mnie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
ale jak przystąpicie, to z czym się to wiąże? Że kwotę VAT-u przelewacie na konto vatowskie i dopiero będziecie płacić dwoma przelewami za fakturę? Bo ja naprawdę nie jarzę na razie tego.
To będzie jeden przelew, tylko w treści będzie podzielone : wpisuje wartość vat, i brutto faktury a bank to sam rozdzieli.Nie będzie można płacić kilku faktur jednym przelewem do tego samego kontrahenta.Generalnie chodzi,że z konta vatowskiego można realizować tylko zobowiązania do US i pomniejszać o vat naliczony. Nas to na razie nie dotyczy i całe szczęście
To będzie jeden przelew, tylko w treści będzie podzielone : wpisuje wartość vat, i brutto faktury a bank to sam rozdzieli.Nie będzie można płacić kilku faktur jednym przelewem do tego samego kontrahenta.Generalnie chodzi,że z konta vatowskiego można realizować tylko zobowiązania do US i pomniejszać o vat naliczony. Nas to na razie nie dotyczy i całe szczęście

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja myślę, że będzie jeden przelew a banki przygotują nowy dostosowany format na taki przelew
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
...oprócz konta dochodów i wydatków otworzą Wam bez pytania konta VAT. Problemy się zaczną jak macie konta w innym banku niż gmina. Problemy będą też z finansowaniem pozabudżetowycm na zwroty wydatków. Sami wkrótce to zobaczycie....1 lipca lada dzień
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
dokładnie tak będzie, jeden przelew. Czyli u mnie z wydatku zejdzie 1 kwotą, nic przez konto Vat nie przejdzie ponieważ stan będzie miało "0".margo2 pisze:Ja myślę, że będzie jeden przelew a banki przygotują nowy dostosowany format na taki przelew
a czemóż to? Przykłądowo UP zwraca mi zgodnie z umową część poniesionych wydatków na wypłatę prac społecznie użytecznych (nic wspólnego z VAT to nie ma). O ile kontrahent nie zastosuje konstrukcji przelewu split-payment, a nie ma podstaw do tegoTWoj pisze:Problemy będą też z finansowaniem pozabudżetowycm na zwroty wydatków.

-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
...tak ale jak będzie najem podnajem i tego typu zdarzenia opodatkowane to problem się pojawi.
Oprócz split payment czy dotyczy OPS-ów - Księgowość przeczytaj również:
jaki paragraf do księgowania stypendium?
300+ z jakiego paragrafu bedziecie wypłacać
85515 - koordynacja - robicie zmiany ?
RF 03 GUS 2018 sprawozdanie GOPS
Rozliczenie wydatków i dochodów budżetowych
NOWOŚĆ Rejestr Należności Publicznoprawnych
Koszty obsługi 500+ a dodatkowe wynagrodzenie roczne (13stka
JPK od 1 lipca - zmiany w oprogramowaniu?
nienależnie pobrane zasiłki rodzinne
licencja na oprogramowanie 300+
za wcześnie zrobiony przelew - nienależnie pobranych świadcz
Refundacja wynagrodzeń z PUP księgowanie
robiebie zakupów na rzecz jednostki
Odsetki od specjalistycznych usług opiekuńczych
Program 75+ koszt stawki za 1h
zakup kserokopiarki o wartości 6000 zł