Sponsorzy - możemy czy nie możemy ich pozyskiwać? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 cze 2014, 12:49

Witam. Powiedzcie mi, jak to w końcu jest - czy możemy pozyskiwać sponsorów, czy nie możemy. Chodzi mi o przepisy.
ignac

Napisano: 12 cze 2014, 20:43

Przepisy są takie, że gmina ma osobowość prawną i może przyjąć każdą darowiznę... czy zwiększy plan finansowy ośrodka z tego tytułu to już zadanie dla Kierownika OPS.... Ośrodek nie ma osobowości prawnej a jego wydatki i przychody pochodzą tylko z budżetu gminy....

chyba więcej nie trzeba wyjaśniać

Grzegorz Rajski
Rajski

Napisano: 12 cze 2014, 23:35

Panie Grzegorzu, jak by Pan potraktował "drobne" darowizny? Jakieś farby na pomalowanie ścian, odzież, artykuły spożywcze, okolicznościowe paczki dla dzieci itp.
kruczek

Napisano: 13 cze 2014, 8:45

Zdarzają się takie darowizny.....

rozdysponować pomiędzy potrzebujących i zapomnieć.... Chyba, że ktoś w większej ilości chce darować i regularnie - wtedy trzeba było by kombinować ....

trzeba być ostrożnym aby nie wylać dziecka z kąpielą.... formalnie, każde świadczenie (także nierzeczowe) musi poprzedzić wywiad i decyzja. Czym innym z kolei jest pośrednictwo przy darowiźnie, np. centrum wolontariatu przy ośrodku pomocy społecznej, które organizuje (pośredniczy) przy darowiznach pomiędzy darczyńcami a potrzebującymi...

Nie można też zapomnieć o podatku od spadków i darowizn... czy są tam zwolnienia dla pomocy społecznej?? Księgowość trzeba pytać... za słaby jestem w temacie...
Rajski

Napisano: 13 cze 2014, 11:37

Bardzo mi Pan pomógł! Dziękuję :)
ignac

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x