Spór o właściwość dodatek węglowy - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 27 sty 2023, 14:22

Witam. Czy może ktoś mi pomóc.
Dostałam z gminy x wniosek o dodatek węglowy, uznali się za niewłaściwy organ. Zrobiliśmy wywiad w budynku, który wskazali. okazuje się że tam mieszka matka, strona mieszka;la tam 31 lat temu. Klientka przysłała nam wyjaśnienia, że tu nie mieszka, utrzymuje, że mieszka w gminie x. Uznajemy, że też nie jesteśmy organem właściwym. art 22 kpa mówi o rozstrzygnięciu sporu:
1. SKO- gdy jest wspólne,w naszym przypadku to dwa inne województwa więc nie mamy wspólnego SKO. Teraz mam pytanie czy minister właściwy do spraw administracji czy NSA? Minister jest władny w sprawach należących do zadań z zakresu administracji rządowej. Tylko mam wątpliwość czy dodatek węglowy jest zadaniem z zakresu administracji rządowej , na pewno jest zadaniem zleconym ( art 4 ust 1).
Ludzie proszę pomóżcie. męczę się z tym cały dzień .
Basia49
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 12:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 27 sty 2023, 14:30

Basia49 pisze:
27 sty 2023, 14:22
Dostałam z gminy x wniosek o dodatek węglowy, uznali się za niewłaściwy organ. Zrobiliśmy wywiad w budynku, który wskazali. okazuje się że tam mieszka matka, strona mieszka;la tam 31 lat temu. Klientka przysłała nam wyjaśnienia, że tu nie mieszka, utrzymuje, że mieszka w gminie x. Uznajemy, że też nie jesteśmy organem właściwym. art 22 kpa mówi o rozstrzygnięciu sporu:
1. SKO- gdy jest wspólne,w naszym przypadku to dwa inne województwa więc nie mamy wspólnego SKO. Teraz mam pytanie czy minister właściwy do spraw administracji czy NSA? Minister jest władny w sprawach należących do zadań z zakresu administracji rządowej. Tylko mam wątpliwość czy dodatek węglowy jest zadaniem z zakresu administracji rządowej , na pewno jest zadaniem zleconym ( art 4 ust 1).
a miało być tak pięknie sprawdzić tylko deklaracje CEEB i deklarację śmieciową ... u mnie też bubel goni bubel
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Napisano: 27 sty 2023, 17:42

sprawa do WSA jak nie ma wspólnego SKO
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2023, 10:06

de Charette pisze:sprawa do WSA jak nie ma wspólnego SKO
Ale do którego WSA?
Basia49
Stażysta

Napisano: 30 sty 2023, 10:54

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E86924092B

Zgodnie z treścią art. 13 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. z 2022 r., poz. 329, dalej jako p.p.s.a.), wojewódzkie sądy administracyjne rozpoznają wszystkie sprawy sądowoadministracyjne z wyjątkiem spraw, dla których zastrzeżona jest właściwość Naczelnego Sądu Administracyjnego. W myśl art. 4 p.p.s.a., sądy administracyjne rozstrzygają między innym spory o właściwość między organami jednostek samorządu terytorialnego i między samorządowymi kolegiami odwoławczymi, o ile odrębna ustawa nie stanowi inaczej, oraz spory kompetencyjne między organami tych jednostek organami administracji rządowej. Spory, o których mowa w powołanym wyżej przepisie, stosownie do art. 15 § 1 pkt 4 p.p.s.a., rozpoznaje Naczelny Sąd Administracyjny.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 sty 2023, 12:06

Basia49 pisze:
27 sty 2023, 14:22
tak z ciekawosci na podstawie czego ustalili jej adres zamieszkania u was i swoja niewlasciwość? Nie bylo ani wywiadu ani oswiadczen strony ze u was tylko co? Meldunek? Na podstawie samego meldunku odsylac to ryzykowne.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 01 lut 2023, 10:00

Szarak pisze:
30 sty 2023, 10:54
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E86924092B

Zgodnie z treścią art. 13 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. z 2022 r., poz. 329, dalej jako p.p.s.a.), wojewódzkie sądy administracyjne rozpoznają wszystkie sprawy sądowoadministracyjne z wyjątkiem spraw, dla których zastrzeżona jest właściwość Naczelnego Sądu Administracyjnego. W myśl art. 4 p.p.s.a., sądy administracyjne rozstrzygają między innym spory o właściwość między organami jednostek samorządu terytorialnego i między samorządowymi kolegiami odwoławczymi, o ile odrębna ustawa nie stanowi inaczej, oraz spory kompetencyjne między organami tych jednostek organami administracji rządowej. Spory, o których mowa w powołanym wyżej przepisie, stosownie do art. 15 § 1 pkt 4 p.p.s.a., rozpoznaje Naczelny Sąd Administracyjny.
No właśnie zastanawiam się czy Nsa czy Minister.
Zgodnie a art. 22 § 1 pkt 4 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks Postępowania Administracyjnego spory o właściwość rozstrzyga między organami jednostek samorządu terytorialnego w różnych województwach w sprawach należących do zadań z zakresu administracji rządowej – minister właściwy do spraw administracji publicznej.
Zgodnie z art. 4 ust 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022r. o dodatku węglowym wypłata dodatku węglowego jest zadaniem zleconym gminie.
Basia49
Stażysta

Napisano: 01 lut 2023, 10:14

Dałem Ci piękny wyrok w sprawie sporu dwóch rożnych OPSów o dodatek węglowy gdzie WSA " p o s t a n a w i a uznać się niewłaściwym i sprawę przekazać Naczelnemu Sądowi Administracyjnemu. " i to uzasadnia a ty dalej kminisz gdzie to wysłać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x