kamos90 pisze: ↑13 wrz 2021, 14:21
:-) pisze: ↑13 wrz 2021, 13:30
kamos90 pisze: ↑13 wrz 2021, 11:57
witam, dostałem od Ministerstwa odpowiedź na pismo w którym nakreśliłem temat przekazywania DM w przypadku "innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny" jestem ciekaw waszych wypowiedzi na ten temat...
przecież nic innego nie napiszą

bo tak wynika z ustawy o dm
kodeks cywilny
Art. 336. [Posiadacz samoistny; posiadacz zależny]
Posiadaczem rzeczy jest zarówno ten, kto nią faktycznie włada jak właściciel (posiadacz samoistny), jak i ten, kto nią faktycznie włada jak użytkownik, zastawnik, najemca, dzierżawca lub mający inne prawo, z którym łączy się określone władztwo nad cudzą rzeczą (posiadacz zależny). ryczałt wypłacany jest wnioskodawcy...ale to zazwyczaj są groszowe kwoty...dlatego wnioskodawca oswiadcza iż chce by ryczałt z calym dodatkiem przekazywać na konto zarządcy
mnie jedna rzecz zastanawia, skoro mi odpisali, że wynajmującemu można wypłacić dodatek (bez ryczałtu) w różny sposób, to czy ten wynajmujący może napisać takie zrzeczenie z tego dodatku? aby całość dostawał najemca
wróć...najemca może dostawac ryczalt...wlasciciel lokalu dodatek (ktory wyplacamy zarzadcy) lub wlascicielowi lokalu....najemca nie moze calosci dodatku dostawac ! na tym to właśnie polega
Art. 8 [Adresat należności]
1. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, z góry, w terminie do 10. dnia każdego miesiąca. W tym samym terminie wypłaca się ryczałt, o którym mowa w art. 6 ust. 7.
2. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się w całości do rąk osoby będącej właścicielem domu jednorodzinnego w terminie, o którym mowa w ust. 1....
dodatek w calosci można tylko wypłacic wlascicielowi domu jednorodzinnego
wlasciciel mieszkania wynajmujacy swoj lokal jest jakby zarzadcą dla najemcy...i tu mozna dodatek wyplacici wlascicielowi lokalu a jedynie ryczalt najemcy
najczesciej ryczałty to sa groszowe sprawy dlatego najemca bedacy wnioskodawca moze oswiadczyc by ryczalt z calym dodatkiem przelac na konto wlasciciela lokalu...uff i to wlasciciel lokalu tu jako zarzadca ma:
art.8 ust 3. Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zalicza dodatek mieszkaniowy na poczet przysługujących lub rozliczanych za jej pośrednictwem należności za zajmowany lokal mieszkalny.
inna osobą uprawnioną do pobierania należności za lokal jest...wlasciciel lokalu