Napisano: 27 wrz 2021, 8:34
różne były opinie, ja byłam za tym, żeby wliczać , dostałam też opinię prawną, której treścią dzielę się z Wami, pozdrawiam
Świadczenie integracyjne w wysokości zasiłku dla bezrobotnych przyznaje się na czas uczestnictwa w zajęciach w Centrum integracji społecznej, zgodnie z przepisem art. 15 ust. 4 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zatrudnieniu socjalnym. Świadczenie to wypłacane jest uczestnikowi Centrum Integracji Społecznej w ramach indywidualnego programu zatrudnienia socjalnego. Z kolei za dochód przy przyznawaniu dodatku mieszkaniowego, uważa się dochód w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (art. 3 ust. 3 ustawy o dodatkach mieszkaniowych).
Wskazać należy, iż na gruncie uprzednio obowiązującej definicji dochodu w ustawie o dodatkach mieszkaniowych przyjęto, że świadczenie integracyjne stanowi dochód w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi z dnia 6 lutego 2008 r., III SA/Łd 690/07, pogląd ten podzielił NSA w wyroku z 18 grudnia 2008 r., I OSK 689/08). W mojej ocenie teza ta, mimo zmiany definicji dochodu w ustawie o dodatkach mieszkaniowych, pozostaje aktualna.
Świadczenie integracyjne należy zaliczyć do innych źródeł przychodu, zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 9) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, co stanowi o tym, iż podlega opodatkowaniu według przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w tej ustawie stanowią dochód w rozumieniu art. 3 pkt 1) lit. a ustawy o świadczeniach rodzinnych, tym samym również w rozumieniu przepisów ustawy o dochodach mieszkaniowych.