sposób rozliczenia pomocy na utrzymanie lokalu - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 04 sty 2019, 11:05

Pani Goździkowa (ta od bólu głowy) stanowi rodzinę zastępczą zawodową dla 4 dzieci. W miesiącu styczniu pani Goździkowa przyjęła pod swój dach jeszcze 2 dzieci, dla których była rodziną pomocową na czas urlopu innej zawodowej rodziny.
Pani Goździkowa za miesiąc styczeń złożyła wniosek o przyznanie pomocy na utrzymanie lokalu dając w załączeniu rachunki i faktury na kwotę 1.000 zł (art. 83 ust. 3a ustawy o pieczy).
Zgodnie z umową zawartą pomiędzy PCPR, a panią Goździkową o prowadzenie rodziny zawodowej, pani Goździkowej przysługuje pomoc na utrzymanie lokalu w kwocie 100 zł na każde dziecko.

Pytanie:
Czy wydając decyzję PCPR powinien przyznać pomoc na utrzymanie lokalu w wysokości 400 zł na dzieci „podstawowe”?
Czy przyznać pomoc w wysokości 600 zł na wszystkie dzieci?

Kluczowy dla sprawy wydaje się być art. 87 ust. 5 ustawy o pieczy, ale może jest jeszcze jakiś inny przepis?
addm
Stażysta
Od: 12 sie 2016, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2019, 15:45

Wydaje mi się, że kluczowa może być w tej sytuacji okoliczność, że rodzina zastępcza złożyła wniosek o przyznanie środków finansowych na kwotę 1 000zł ! Także decyzja odmowna i wydanie następnej na kwotę 600 zł.
A tak ze swojej praktyki to tym rodzinom zastępczym zawodowym, którym w/w świadczenie należy się obligatoryjnie (art. 83 ust.3a) nie wyobrażam sobie nie dać im w takiej wysokości jakie wnioskuje, a wszelkie jakieś wewnętrzne "zasady" itp. są niejako obchodzeniem prawa i z racji tego, że są mniej korzystne dla rodzin zastępczych są nieważne. Ale to tylko moje zdanie.
Ja w sytuacji gdy przyznaję w/w świadczenia fakultatywnie to uprzedzam rodziny o maksymalnym limicie jaki mogą uzyskać i proszę o wpisanie takiej kwoty na wniosku tłumacząc, że jeżeli wpiszą wyższą to będzie decyzja odmowna.
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2019, 0:43

Czegoś nie rozumiem. Czemu przyznajecie tej Pani kwotę po 100 zł na dziecko, na utrzymanie mieszkania? Tego nie reguluje umowa tylko ustawa i art. wspomniany przez Ciebie tylko ust 2 (art. 83 ust.2) chyba, że 100 zł to ryczałt comiesięczny i później robicie korektę świadczenia. A gdzie świadczenia na Panią Goździkową na utrzymanie mieszkania tudzież jej małżonka jeśli też jest rodziną zastępczą? Przyjdzie jakaś kontrola i Was skasuje za działania niezgodnie z przepisami. Przy założeniu że Pani Goździkowa, jako osoba samotna, pełni funkcję rodziny zastępczej i ma pod swoją opieką 4 dzieci i złożyła Wam rachunki na 1000 zł, to zgodnie z powyższym przepisem (art. 83 ust. 2) powinniście jej przyznać świadczenie w wysokości 1000zł na miesiąc styczeń (czy za styczeń, ale dopiero minęło 7 dni miesiąca?) bo 1000 zl /5 osób x 5 osób wyjdzie 1000 zł a nie 400 zł. Przy takim sposobie liczenia nie ma znaczenia ilość dzieci w rodzinie pomocowej bo z liczenia wyjdzie to samo (1000/7x7). Na marginesie dodam, że rodziną pomocowym to świadczenie nie przysługuje. Katalog osób uprawnionych do świadczenia jest określony na początku art 83 ust 2 "Rodzina zastępcza niezawodowa i zawodowa może otrzymywać środki finansowe na utrzymanie lokalu mieszkalnego w budynku....". Nie ma tam rodzin pomocowych.
Do tego pamiętajcie, że świadczenie to, w części przypadającej na rodzica zastępczego, nie jest zwolnione z podatku (jest opodatkowane) i należy takiej osobie wystawić pit 8c, co też nie wszystkie powiaty robią, bo nie wiedzą....
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 08 sty 2019, 8:59

Wypłata tych 100 zł na dziecko z pominięciem rodziny zastępczej było takim ekstremalnym skrótem myślowym, żeby łatwiej było rozmawiać.

Generalnie problemem jest to, czy w tych całych obliczeniach należy uwzględnić dzieci, które są umieszczone na zasadach rodziny pomocowej?
Z jednej strony pani Goździkowa jest rodziną zastępczą zawodową i po prostu dostała dodatkowo dwoje dzieci, a z drugiej strony te dzieci mieszczą się w "kategorii" dzieci umieszczonych w rodzinie pomocowej.

Szczerze powiem, że zdania u nas są podzielone.

Jedni chcą liczyć te dzieci, bo przecież to rodzina zawodowa i wiadomo, że wydatki w tym miesiącu wzrosną. Poza tym, nikt nie chce "karać" rodziny zawodowej w taki sposób, żeby odliczyć im wydatki na tych dwoje dzieci. Ma to też trochę głębszy przekaz, bo chodzi o dobro współpracy z taką rodziną.

Drudzy stoją na stanowisku, że wszystko fajnie, ale rodzinie pomocowej kasa się po prostu nie należy, więc tych dwoje dzieci należy wyłączyć ze świadczenia na utrzymanie lokalu, bo tych dwoje dzieci w tym czasie nie jest umieszczone w rodzinie zawodowej tylko pomocowej. Pomimo faktu, że dla innych dzieci ta rodzina pomocowa jest jednocześnie rodziną zawodową.

Ehhhh teraz chyba do reszty zakręciłem.

Problem pojawił się w momencie, gdy w jednym dużym domu mieszkały dwie rodziny matka i dorosła córka. Obie stanowią dwie oddzielne rodziny zawodowe. Jedna z tych rodzin wybrała się na urlop, a druga w tym czasie była pomocową. Stan dzieci fizycznie się nie zmienił. Wszystkie dzieci nadal przebywały w tym samym budynku i nadal korzystały z mediów.
W kwestii formalnej jednak dzieci "wpadły" do rodziny pomocowej i w chwili jak trzeba było pomniejszyć kasę na utrzymanie lokalu to zrobił się problem, bo przecież dzieci jak były, tak są.
addm
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2019, 16:13

tak odnośnie tych PIT-ów to od 01.01.2019r. wystawiamy już nie PIT 8C a PIT 11 i termin wystawienia i przesłania do US to 31.01.2019r. !!!
TOMASZ18
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2019, 23:09

TOMASZ18 pisze:tak odnośnie tych PIT-ów to od 01.01.2019r. wystawiamy już nie PIT 8C a PIT 11 i termin wystawienia i przesłania do US to 31.01.2019r. !!!
Gdzie wyczytałeś o tych pit - 11 zamiast pit - 8c?
Faktycznie zostały zmienione druki. Dzwoniłem dziś do US z zapytaniem o ten PIT-8c ale plątali się w zeznaniach. Jutro pojadę do nich osobiście i dam znać co i jak.
Grzegorz_I
Stażysta

Napisano: 09 sty 2019, 8:57

SKMBT_C224e19010908010.pdf
(273.09 KiB) Pobrany 7 razy
to Grzegorz_I daj proszę koniecznie znać co się dowiedziałeś! ja bazuje na informacji z platformy księgowych + już przygotowuje te PIT-y i PIT 8C moim zdaniem już nie pasuje a w PIT 11 jest taka komórka co da się to wpisać
TOMASZ18
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2019, 8:23

A czy możemy na chwilę jeszcze wrócić do tematu wątku?
Księgowo powinienem liczy 4 dzieci czy 6 z uwzględnieniem tych na zasadach rodziny pomocowej?
Dla rodziny nie ma to pewnie większego znaczenia, ale w rozliczeniu już tak.
Jak Wy byście to policzyli?
addm
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2019, 9:33

Co do samych wyliczeń jest to kwestia złożona, jednak odpowiadając na Twoje pytanie - dzieci w rodzinie pomocowej nie liczyłbym jako dzieci w rodzinie zastępczej, zatem przyjmowałbym rachunki na 6 osób (rodzina zastępcza + 4 dzieci).
pcprowiec
Praktykant
Od: 07 lis 2017, 11:27
Zajmuję się: Decyzje administracyjne.

Napisano: 17 sty 2019, 0:52

TOMASZ18 pisze:
SKMBT_C224e19010908010.pdf
to Grzegorz_I daj proszę koniecznie znać co się dowiedziałeś! ja bazuje na informacji z platformy księgowych + już przygotowuje te PIT-y i PIT 8C moim zdaniem już nie pasuje a w PIT 11 jest taka komórka co da się to wpisać
Przepraszam za opóźnienie ale tak w życiu bywa. Wracając do tematu byłem w US dwa razy o ilości telefonów nie wspomnę. Konkluzja jest taka cytując znanego polityka ”Ch...j, dupa i kamieni kupa” - wzory PIT-ów uległy zmianie pod sam koniec roku i na chwilę obecną nikt nic nie wie....... oprócz tego, że zmieniły się wzory PITów.
Do 31.12.2018 można było składać deklarację w powyższej sprawie na druku PIT-8c i do tego w wersji papierowej. Problem polega na tym, że takich PITów urzędy skarbowe dostają niewiele a PITów dotyczących rodzin zastępczych i rozliczenia podatku za dofinansowanie mieszkania prawie wcale (u mnie, jeden z większych powiatów w Polsce sztuk 4) i nie za bardzo wiedzą co powiedzieć. Jedną rzecz, którą na 100% ustaliłem to, iż nie można teraz tych PITów złożyć w wersji papierowej (co do tej pory praktykowałem). Obecnie składanie PITów następuje wyłącznie w wersji elektronicznej, co z kolei rodzi kolejne problemy, np. program POMOST generuje tylko PIT 8C a trzeba złożyć (jak kolega TOMASZ18 ustalił) PIT 11, więc trzeba przepisać wygenerowane PITy. Do tego aby wczytać taki PIT na serwery ministerstwa finansów trzeba pobrać odpowiednie oprogramowanie i jeszcze mieć profil zaufany czy podpis elektroniczny. Czas na złożenie tych PITów oczywiście jest tylko do końca stycznia 2019r.
U mnie chwilowo sprawa leży, przekazałem ją do księgowości niech inni też się martwią jak to teraz wystawić i wysłać .....
Grzegorz_I
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x