Pieczarki zastepcza a usamodzielnienie - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 lut 2019, 22:32

Witam, byłam w pieczy Zastępczej 10lat z PCPR dostałam usamodzielnienie a le chciałam się zapytać czy po 10latach coś rodzina zastępcza musi dać osobie która chce się usamodzielnić czy tylko PCPR,
Sytuacja wyglądała tak że matka zastępcza ukrywała i ukrywa cały czas chorobę psychiczną płacili lekarzowi by wystawił dobre badania na rodzinę zastępcza, przez 10lat pobytu ciuchów co miesiąc nie miałam kupowane, rachunki wszystkie szły na mnie bądź na siostrę, mieszkaliśmy na gospodarstwie rolnym
Praca tam nie unikniona, każdy pomaga jak może ale nie pod kazaniem ojca że musi to zrobić bo dostanie kopa w dupę za zapet. Karta niebieska raz założona na ojca zastępczego bo się odważyłam bo za którymś razem bicia człowiek już nie wytrzymuje
Proszę doradzcie czy rodzina zastępcza za tak dlugi pobyt musi jakoś wychowanka usamodzielnić?
Pozdrawiam i proszę o informację
Ola1995
Praktykant
Od: 05 lut 2019, 22:09
Zajmuję się: Opieka nad dzieckiem

Napisano: 06 lut 2019, 9:28

NIE MUSI.
Powinnaś poinformować PCPR prezydenta miasta/starostę powiatu oraz Urząd Wojewódzki nawet ministerstwo rodziny o tym co działo się w rodzinie zastępczej.
Jeśli to co piszesz jest prawdą ci ludzi nie nadają się na rodzinę zastępczą oraz popełniali przestępstwa. Jeśli nie masz na tyle odwagi aby wystąpić pod swoim nazwiskiem możesz napisać pisma anonimowe ale nie dowiesz się wtedy czy to coś dało.
Daj znać jak będziesz potrzebować pomocy.
inspektorw
Stażysta
Od: 22 sie 2017, 9:01
Zajmuję się: inspektorowaniem

Napisano: 06 lut 2019, 15:13

Czyli nie muszą dać nic by pomóc się usamodzielnić wychowankowi po 10latach?
Trochę dziwnie bo jakie dziecko wykorzysta 1000 zł na miesiąc a nas było dwie i rachunki rodzina zastępcza pisała całe na jedną z nas
Ola1995
Praktykant

Napisano: 06 lut 2019, 15:15

A jeżeli napiszę normalnie pismo z moim nazwiskiem to ta rodzina zastępcza będzie wiedzieć że to ja napisałam czy urząd nie ujawni tego im?
Ola1995
Praktykant

Napisano: 07 lut 2019, 11:26

Jeśli w piśmie zażyczysz sobie zachowanie anonimowości to powinni to uszanować. Jeśli zgłosisz że te nieprawidłowości dotyczyły wielu dzieci od roku 2000 któregoś i że zawsze tak było albo dalej tak jest.
Jeśli powiesz że dotyczyło to tylko ciebie to sprawdzą działania dotyczące ciebie.
Pierwsze kto ma kontrolę nad rodziną zastępczą to miasto albo powiat i oni mogą wejść do rodziny zobaczyć jak to wygląda przepytać dzieci i dorosłych. urząd wojewódzki sprawdzić może tylko dokumenty.
rodzina zastępcza otrzymuje pieniądze na dziecko- na jego potrzeby i utrzymanie. jeżeli coś odkładali i chcą przekazać to są aniołami. inaczej z alimentami rentą te w całości powinni odkładać. otrzymywali także 500+ które także powinni wydawać na dodatkowe / ekstra/ ponad satndard potrzeby dziecka lub je odkładać na przyszłość. odpowiedzialne rodziny odkładają bo potrafią gospodarować pieniędzmi.
inspektorw
Stażysta
Od: 22 sie 2017, 9:01
Zajmuję się: inspektorowaniem

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x