Sprawa w sądzie była już wcześniej też za przemoc.Nie było jeszcze Zespołow.Co dalej z tym fantem robić?Zebrała sie grupa robocza na skutek czego sprawca chodzi na terapię,przestał pić interesuje się sprawami domowymi ale zaczął przemoc psych.żony.Podejrzewa o zdradę,prześladuje sms-ami..Kobieta nie może wyrobić...Lider grupy rob.czy przewodn.ZI ma napisać do sądu o tym czy wysłać niebieską kartę jeszcze przed rozprawą?K...y można z tym wszystkim dostać.
Ma kartę założoną i jest potulny wykonuje niby wszystko co mu każe gr.rob.ale na żonie wyżywa się teraz psychicznie.Nie pije teraz i wali mu w dekiel.Ma mieć sprawę w sądzie pod koniec marca i nie wiem czy jako przew.ZI mam wysłać sam z siebie karte i inne notatki ?Karte ma założoną od paźdz.Nie wiem po co policja założyła nk,jak sprawa za przemoc była już w toku...Miał ktoś taki przypadek?Poradźcie proszę...
Ma kartę założoną i jest potulny wykonuje niby wszystko co mu każe gr.rob.ale na żonie wyżywa się teraz psychicznie.Nie pije teraz i wali mu w dekiel.Ma mieć sprawę w sądzie pod koniec marca i nie wiem czy jako przew.ZI mam wysłać sam z siebie karte i inne notatki ?Karte ma założoną od paźdz.Nie wiem po co policja założyła nk,jak sprawa za przemoc była już w toku...Miał ktoś taki przypadek?Poradźcie proszę...
Policjanci mieli wcześniej obowiązek zakładania NK przy każdej interwencji w sprawie przemocy, było to dowodem znęcania się, czyli długotrwałej przemocy. Może nadal tak jest. Myślę, że nie zaszkodzi, jak papiery trafią do sądu z wnioskiem o wykorzystanie jako materiał dowodowy w sprawie. Sąd zdecyduje, czy je włączyć.
Kiedyś jednej z moich klientek poradzono w punkcie konsultacyjnym, żeby założyła zeszyt i odnotowywała w nim szczegółowo wszystkie przypadki przemocy psychicznej, z datą, godziną, opisem okoliczności, świadkami. To rzeczywiście było skuteczne w sądzie.
Sprawa w sądzie była z art. 207 ?
jak się zakończyła? jest wyrok skazujący?
Fakt trwania lub zakończenia sprawy w Sądzie nie wyklucza założenie NK !!!
Właściwie w każdym kolejnym przypadku doznawania przemocy przez tą klientke powinno wypełniac się formularz A - dokumentujac nowe zdarzenie.
Jeżeli masz informacje dotyczace nowych zdarzeń niezwłocznie powiadom o tym sąd.