Sprawność techniczna wózka w ramach C2

ODPOWIEDZ
AngelikaPCPR
Praktykant
Zajmuję się: AS
Kontakt:

Sprawność techniczna wózka w ramach C2

Post autor: AngelikaPCPR »

Witam
Mam pytanie jak realizujecie wnioski o naprawę wózka inwalidzkiego o napędzie elektrycznym, a mianowicie:
1. Czy przyjmujecie wnioski w tym zadaniu dopiero po zakończeniu okresu gwarancji bez względu na co obowiązuje?
2. Czy jeśli wnioskodawca ma ważna gwarancje np. na akumulatory a wnioskuje o naprawę silnika to czy przyznajecie dofinansowanie?
Wiem że różnie jest to interpretowane ale patrząc na dofinansowanie np. w barierach technicznych jest zasada raz na 3 lata, mimo tego że wnioskodawca wnioskuje o różne przedmioty w ramach tego samego zadania.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Angelika
Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Re: Sprawność techniczna wózka w ramach C2

Post autor: Moniuszko »

W programie jest zapis, że pomoc może być udzielona po zakończeniu okresu gwarancji na przedmiot/usługę wcześniej dofinansowaną. Jeśli wnioskuje o inną rzecz, to według mnie, może składać wniosek. Ja dzwoniłam do swojego oddziału, bo Pani niecałe dwa lata temu składała wniosek na joystick i okres gwarancji jeszcze nie minął, a teraz chce składać na akumulatory, i w oddziale mi powiedzieli, że to jest inna rzecz i jak najbardziej może składać.
leon
Referent
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd
Kontakt:

Post autor: leon »

My mamy już stałych klientów, którzy w jednym roku akumulator a w następnym coś innego.
A nawet akumulatory co roku bo sklepy wystawiają czasami krótkie gwarancje.
AngelikaPCPR
Praktykant
Kontakt:

Hej
Napisałam na AS i dziś dostałam odpowiedz m.in:
1. Dofinansowanie możne być przyznane w tym zadaniu dopiero po zakończeniu gwarancji, bez względu na co obowiązuje.
2. Jeśli wnioskodawca ma ważną gwarancję. np. na akumulatory, a wnioskuje o naprawę silnika, to przyznać dofinansowanie można po upływie gwarancji udzielonej na akumulatory.
Chyba ze zgodnie z programem rozdział VI. ust 6 samorząd możne przyznać dofinansowanie z pomięciem okresu karencji jeśli są spełnione warunki wymienione w w/w punkcie.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

AngelikaPCPR pisze:Hej
1. Dofinansowanie możne być przyznane w tym zadaniu dopiero po zakończeniu gwarancji, bez względu na co obowiązuje.
2. Jeśli wnioskodawca ma ważną gwarancję. np. na akumulatory, a wnioskuje o naprawę silnika, to przyznać dofinansowanie można po upływie gwarancji udzielonej na akumulatory.
Chyba ze zgodnie z programem rozdział VI. ust 6 samorząd możne przyznać dofinansowanie z pomięciem okresu karencji jeśli są spełnione warunki wymienione w w/w punkcie.
poproszę o wklejenie meila z odpowiedzią
Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Post autor: Moniuszko »

:/ to dlaczego jak zadzwoniłam do oddziału, to powiedzieli mi co innego, to w końcu jak mamy robić ? :/
AngelikaPCPR
Praktykant
Kontakt:

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na korespondencję przekazaną drogą elektroniczną w sprawie realizacji pilotażowego programu „Aktywny samorząd”, Departament ds. Programów uprzejmie wyjaśnia:

1. Dofinansowanie może być przyznane w tym zadaniu dopiero po zakończeniu okresu gwarancji, bez względu na co obowiązuje.

2. Jeśli wnioskodawca ma ważną gwarancje np. na akumulatory, a wnioskuje o naprawę silnika, to przyznać dofinansowanie można po upływie gwarancji udzielonej na akumulatory.

Inne przykłady:

3. Wnioskodawca, który otrzymał w 2018 dofinansowanie do akumulatora wózka elektrycznego w ramach Obszaru C Zadanie 2, może w 2019 roku ubiegać się o dofinansowanie do innego rodzaju sprzętu tj. ładowarki, jeśli gwarancja udzielona przy okazji zakupu akumulatora już upłynęła. Jeśli nie upłynęła, to Realizator może skorzystać z nadanych kompetencji do podejmowania decyzji o skróceniu okresu karencji – jeśli są spełnione przesłanki, o których mowa w programie. Zgodnie z rozdziałem VI ust. 6 programu, samorząd powiatowy może podjąć decyzję o przyznaniu dofinansowania z pominięciem okresów karencji, wobec wnioskodawców, którzy wskutek:

1) pogorszenia stanu zdrowia lub zmian w stanie fizycznym, nie mogą korzystać z posiadanego, uprzednio dofinansowanego ze środków PFRON przedmiotu dofinansowania;

2) zdarzeń losowych utracili przedmiot dofinansowania ze środków PFRON albo uległ

on zniszczeniu w stopniu uniemożliwiającym użytkowanie i naprawę.

4. Wnioskodawca, który otrzymał w 2016 r. dofinansowanie do zakupu akumulatora do wózka elektrycznego i użytkuje również drugi wózek elektryczny do wyjazdów na zewnątrz, zakupiony we własnym zakresie może ubiegać się i otrzymać dofinansowanie do zakupu akumulatora do drugiego użytkowanego wózka – po upłynięciu okresu karencji obowiązującego w Obszarze C Zadanie 2, tj. jeśli gwarancja udzielona przy okazji wcześniejszego zakupu akumulatora już upłynęła. Jeśli nie upłynęła, to Realizator może skorzystać z nadanych kompetencji do podejmowania decyzji o skróceniu okresu karencji – jeśli są spełnione przesłanki, o których mowa w programie.
Awatar użytkownika
PCPR-Trz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: PCPR-Trz »

AngelikaPCPR pisze:Hej
Ja też znałam tę interpretację. Na szkoleniach z As-a mówiono nam, że nie może być żaden element na gwarancji, jeśli ktoś chce otrzymać dofinansowanie.
ODPOWIEDZ