Witam
mam pytanie odnośnie kwestii związanej z zatrudnieniem Wnioskodawcy w "Kierunkach i warunkach brzegowych..." mamy wyjaśnienie co należy rozumieć przez to pojęcie w pkt 44 lit. c odnośnie działalności rolniczej: w rozumieniu ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników. Czy Wnioskodawcę pobierającego rentę chorobową z ZUS a posiadającego gospodarstwo rolne o powierzchni 7,40 ha przeliczeniowych możemy uznać za osobę zatrudnioną ? W związku z pobieraniem renty nie opłaca składek na ubezpieczenie rolników. Kwestia związana z oceną merytoryczną wniosku.
Z góry dziękuje za pomoc, wysłałam zapytanie na skrzynkę as do Warszawy jakiś miesiąc temu ale do dnia dzisiejszego brak odpowiedzi.
Zatrudnienie - ocena merytoryczna wniosku
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Aktywny samorząd
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Kontakt:
Re: Zatrudnienie - ocena merytoryczna wniosku
Ponawiam pytanie proszę napiszcie jak to jest u Was, jak na razie już ponad miesiąc czekam na odpowiedź z Warszawy i cisza
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
jak jest na ZUSie i bierze rentę od nich, to nie jest rolnikiem, mimo, że posiada hektary - tak na szybko bez zaglądania do regułki, o której wspomniałaś
-
- Referent
- Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd
- Kontakt:
No właśnie na jakiej podstawie pobiera rentę z ZUSu??
Jesli jest renta z ZUS to nie opłaca KRUS
Jesli jest renta z ZUS to nie opłaca KRUS
-
- Praktykant
- Zajmuję się: as
- Kontakt:
Miałem takiego człowieka, który twierdził, że prowadzi działalność rolniczą, opłaca składki, pobiera dopłaty, itp. W mojej ocenie to wszystko była lipa, a gospodarstwo było komuś dzierżawione. Zażądałem zaświadczenia z gminy, że ten człowiek prowadzi na ich terenie działalność rolniczą - nic takiego nie dostarczył, punktów za zatrudnienie nie dostał.ewaaa pisze:Witam
mam pytanie odnośnie kwestii związanej z zatrudnieniem Wnioskodawcy w "Kierunkach i warunkach brzegowych..." mamy wyjaśnienie co należy rozumieć przez to pojęcie w pkt 44 lit. c odnośnie działalności rolniczej: w rozumieniu ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników. Czy Wnioskodawcę pobierającego rentę chorobową z ZUS a posiadającego gospodarstwo rolne o powierzchni 7,40 ha przeliczeniowych możemy uznać za osobę zatrudnioną ? W związku z pobieraniem renty nie opłaca składek na ubezpieczenie rolników. Kwestia związana z oceną merytoryczną wniosku.
Z góry dziękuje za pomoc, wysłałam zapytanie na skrzynkę as do Warszawy jakiś miesiąc temu ale do dnia dzisiejszego brak odpowiedzi.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dziękuje wszystkim za pomoc. A gdyby pobierał rentę chorobową z KRUSu i był współwłaścicielem jako małżonek gospodarstwa rolnego? W końcu podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników i odprowadzają mu składki. Powiem Wam, że w tym wypadku skłaniam się za uwzględnieniem tych punktów za zatrudnienie podczas oceny merytorycznej, a jakie jest Wasze zdanie ?
Oprócz Zatrudnienie - ocena merytoryczna wniosku - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
zadani B 3 dofinansowanie do laptopa
Oszar C Zadanie 2 refundacja / dofinansowanie
Wniosek na B3 (umiarkowany stopień) i na B2
Wzór skierowania na wizytę u eksperta PFRON
C1 a środki ortopedyczne (wózek specjalny)
AS rozwiązanie umowy z przyczyn leżących po stronie wnioskod
Ankiety kontrolne i ewaluacyjne - elektronicznie
MI- D - płatność po zakończeniu roku szkolnego.
Poszukiwane UMOWY DO MODUŁU I
Weksle - i co robicie z nimi?.......
dofinansowanie - D - ''zerówka"
C1 - a jednak..............................................
obszar D - gdy dzieci nie są pod opieką wnioskodawcy
Obszar C zadanie 3 udział własny z NFZ
Sprawność techniczna wózka w ramach C2
Moduł I C 3 zaświadczenie do protezy