Zatrudnienie - ocena merytoryczna wniosku

ODPOWIEDZ
ewaaa
Stażysta
Zajmuję się: Aktywny samorząd
Kontakt:

Zatrudnienie - ocena merytoryczna wniosku

Post autor: ewaaa »

Witam
mam pytanie odnośnie kwestii związanej z zatrudnieniem Wnioskodawcy w "Kierunkach i warunkach brzegowych..." mamy wyjaśnienie co należy rozumieć przez to pojęcie w pkt 44 lit. c odnośnie działalności rolniczej: w rozumieniu ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników. Czy Wnioskodawcę pobierającego rentę chorobową z ZUS a posiadającego gospodarstwo rolne o powierzchni 7,40 ha przeliczeniowych możemy uznać za osobę zatrudnioną ? W związku z pobieraniem renty nie opłaca składek na ubezpieczenie rolników. Kwestia związana z oceną merytoryczną wniosku.
Z góry dziękuje za pomoc, wysłałam zapytanie na skrzynkę as do Warszawy jakiś miesiąc temu ale do dnia dzisiejszego brak odpowiedzi.
ewaaa
Stażysta
Kontakt:

Re: Zatrudnienie - ocena merytoryczna wniosku

Ponawiam pytanie proszę napiszcie jak to jest u Was, jak na razie już ponad miesiąc czekam na odpowiedź z Warszawy i cisza
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

jak jest na ZUSie i bierze rentę od nich, to nie jest rolnikiem, mimo, że posiada hektary - tak na szybko bez zaglądania do regułki, o której wspomniałaś
leon
Referent
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd
Kontakt:

Post autor: leon »

No właśnie na jakiej podstawie pobiera rentę z ZUSu??
Jesli jest renta z ZUS to nie opłaca KRUS
MaBi
Praktykant
Zajmuję się: as
Kontakt:

Post autor: MaBi »

ewaaa pisze:Witam
mam pytanie odnośnie kwestii związanej z zatrudnieniem Wnioskodawcy w "Kierunkach i warunkach brzegowych..." mamy wyjaśnienie co należy rozumieć przez to pojęcie w pkt 44 lit. c odnośnie działalności rolniczej: w rozumieniu ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników. Czy Wnioskodawcę pobierającego rentę chorobową z ZUS a posiadającego gospodarstwo rolne o powierzchni 7,40 ha przeliczeniowych możemy uznać za osobę zatrudnioną ? W związku z pobieraniem renty nie opłaca składek na ubezpieczenie rolników. Kwestia związana z oceną merytoryczną wniosku.
Z góry dziękuje za pomoc, wysłałam zapytanie na skrzynkę as do Warszawy jakiś miesiąc temu ale do dnia dzisiejszego brak odpowiedzi.
Miałem takiego człowieka, który twierdził, że prowadzi działalność rolniczą, opłaca składki, pobiera dopłaty, itp. W mojej ocenie to wszystko była lipa, a gospodarstwo było komuś dzierżawione. Zażądałem zaświadczenia z gminy, że ten człowiek prowadzi na ich terenie działalność rolniczą - nic takiego nie dostarczył, punktów za zatrudnienie nie dostał.
ewaaa
Stażysta
Kontakt:

Dziękuje wszystkim za pomoc. A gdyby pobierał rentę chorobową z KRUSu i był współwłaścicielem jako małżonek gospodarstwa rolnego? W końcu podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników i odprowadzają mu składki. Powiem Wam, że w tym wypadku skłaniam się za uwzględnieniem tych punktów za zatrudnienie podczas oceny merytorycznej, a jakie jest Wasze zdanie ?
ODPOWIEDZ