sprawozdania 27S - Księgowość

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 13 lut 2014, 19:34

Witam ,dziś byłam na szkoleniu rio i w sprawozdanie RB 27 S należy ujmować tylko dochody należnie gminie,więc co dotyczy budżetu państwa mam na myśli zwroty nienależnie pobranych świadczeń za lata ubiegłe to już nie wykazujemy , co wy na to jaka jest interpretacja u Was
~Ela

Napisano: 14 lut 2014, 10:26

Witam ,jakie to województwo?
~Alka

Napisano: 14 lut 2014, 11:07

podlaskie
~Ola

Napisano: 14 lut 2014, 11:10

a gdzie byłaś na tym szkoleniu skąd miałaś o nim informację?

~··&mi

Napisano: 14 lut 2014, 13:49

ale taką informację można wyczytać w rozporządzeniu z 16 stycznia 2014, załącznik nr 39 - instrukcja do sprawozdania Rb-27S § 2 pkt 2

ciekawy też jest nowy zapis w instrukcji do Rb-27ZZ, który mówi że dane wykazywane w części B danych uzupełniających powinny być w takiej samej wysokości wykazywane w Rb-27S

czytaliście, co wy na to??
~Karola

Napisano: 14 lut 2014, 14:34

Jest to oczywiste.
Jeżeli jednostka realizuje dochody ZZ z których część stanowi dochód BP i druga część są to dochody własne gminy z zadań zleconych, to część należna gminie wykazywana jest jako dochód własny w Rb-27S i w danych uzupełniających Rb-27ZZ część B.
Dlatego są równe.

Da FA jest inaczej gdyż w B wykazuje się OWW+OWD a w Rb-27S tylko OWW.
~BDMB

Napisano: 16 lut 2014, 2:21

to wcale nie jest oczywiste BDMB, ponieważ instrukcja nie rozwiązuje problemu uznania zwrotu nienależnych świadczeń za dochód BP - przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz ustawy o osobach uprawnionych do alimentów w tym zakresie się nie zmieniły - przepisy o sprawozdawczości nie stanowią podstawy prawnej uznania dochodu danej JST czy BP

przeniesienie akapitu (w tym samym brzmieniu) z instrukcji Rb-ZZ do instrukcji Rb-27S wiosny nie czyni, zważywszy, że zwrot dotacji z tytułu niewykorzystania dotacji (np. z tytułu zwrotów nienależnych wypłaconych w tym samym roku) nie stanowi dochodu budżetu państwa
~franek

Napisano: 17 lut 2014, 16:18

a co na to TW który twierdzi że całość FA ma byc wykazywana w rb27S ?
~mo

Napisano: 18 lut 2014, 10:58

czy wykazujecie w Rb27S dochody z FA należne swojej gminie, bo nie wykazuję, tylko w Rb N no i oczywiście 27ZZ
~Ania

Napisano: 18 lut 2014, 12:38

Ania ja tez do tej pory FA wykazywałam tylko w 27ZZ a w 27S dopiero gmina wpisywała te dochody należne gminie po uzgodnieniu ze skarbnikiem ale teraz zaczynam się zastanawiać czy dalej tak robic czy jednak zaczac wykazywac ta część dochodów naszej gminy juz w rb27S gopsu
~mo

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem