sprawozdania 27S - Księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 18 lut 2014, 12:41

no właśnie, ja też nie wiem co robić, a kwartał blisko
~Ania

Napisano: 18 lut 2014, 12:47

Ja zawsze wykazywałam w RB 27s część należną Gminie z FA ale w 27ZZ w cz B wykazywałam również dochody innych Gmin te pozostałe 20% i te sprawozdania nie były równe
~Magda

Napisano: 18 lut 2014, 13:42

ja nigdy nie wykazywałam FA w Rb27S
~Ania

Napisano: 18 lut 2014, 13:47

Wykazywałam FA należne gminie w RB 27 S
~OlaII

Napisano: 18 lut 2014, 16:37

Wykazywałam FA należne gminie w RB 27 S

~irena

Napisano: 18 lut 2014, 21:38

identycznie jak Magda
~iza

Napisano: 19 lut 2014, 10:34

...całość miała być wykazywana do końca 2013.....teraz mamy 2014 i nowe rozporządzenie, które zmieniło instrukcję rb-27S na 2014.

Nowy rok...nowe zasady....

...ale czy lepsze....wątpię.

~TW

Napisano: 19 lut 2014, 11:23

W nowym rozporządzeniu, w instrukcji do Rb-2ZZ jest zapis, w par.6 pkt 1 ust.6 że jednostka realizująca zadanie nie wypełnia kolumny nr 7:Dochody potrącone na rzecz JST\". w par 6 pkt 3 mówi się, że
3. Jednostki samorządu terytorialnego (NIE MY), na podstawie danych wykazanych w
sprawozdaniach jednostkowych (OD NAS), w danych uzupełniających do sprawozdania Rb-27ZZ
wykazują w poszczególnych rozdziałach kwoty należności, zaległości i nadpłat, odpowiednio w części należnej budżetowi państwa i w części należnej jednostkom samorządu terytorialnego, na mocy odrębnych przepisów.CZyli tak naprawdę jednostki podległe nie powinny tworzyć informacji dodatkowej tylko gminy.

I dalej w par. 6 pkt.4. Wykazywane w sprawozdaniu Rb-27ZZ w kolumnie 7 ,,potrącenia na rzecz
jednostek samorządu terytorialnego” powinny być w takiej samej wysokości i podziałkach
klasyfikacyjnych wykazywane w sprawozdaniu Rb-27S w kolumnie ,,Dochody wykonane
ogółem”, z wyjątkiem dochodów realizowanych w ramach ustawy o funduszu świadczeń
alimentacyjnych, które należy wykazywać tylko w części należnej gminie wierzyciela.
I stąd wynika, że jednostka nie wykazuje żadnych danych w rb 27S tylko gmina, bo kolumnę 7 wypełnia tylko gmina w swoim sprawozdaniu zgodnie z instrukcją.

I dalej. w par. 6 pkt. 5 . Wykazywane w sprawozdaniu Rb-27ZZ w części B danych uzupełniających
należności, zaległości i nadpłaty z tytułu dochodów związanych z realizacją zadań z zakresu
administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego
ustawami, powinny być w takiej samej wysokości wykazywane w sprawozdaniu Rb-27S, z
wyjątkiem należności z tytułu dochodów realizowanych w ramach ustawy o funduszu
świadczeń alimentacyjnych.
Czyli dalej robi to gmina + w Rb-N

Ja do tej pory nie wykazywałam w 27S nic z 27ZZ, były kontrole i było dobrze. Wg mnie rozporządzenie to potwierdza.
~aga7-7

Napisano: 19 lut 2014, 12:50

aga7-7 ja tez tak robiłam ale teraz znów nie wiem co dalej czy w tym roku zmienić czy zostawić tak jak było
~mo

Napisano: 19 lut 2014, 13:06

z ostatnich wiadomości ze szkolenia - nie wykazujemy FA w Rb-27s - podkarpackie
~moni

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x