sprawozdanie 500 - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 18 z 20    [ Posty: 191 ]

Napisano: 25 sty 2017, 16:19

OK. Dzięki moje niedopatrzenie :oops:
kotek

Napisano: 26 sty 2017, 8:37

SYGNITY pisze:Też mieliśmy wątpliwości do tego zapisu i pytaliśmy MRPiPS otrzymaliśmy informację, że jako świadczenia przyznane (przysługujące) należy traktować również świadczenia, wstrzymane/zawieszone oraz uchylone, byle by tylko przyznanie świadczenia dotyczyło miesiąca z okresu sprawozdawczego i data złożenia wniosku o świadczenie mieściła się w okresie sprawozdawczym. Innymi słowy kluczowym słowem tutaj jest "przysługiwało" - jest to czas przeszły i on oznacza, że pierwotne świadczenie przysługiwało i nie ma znaczenia że zostało uchylone. Jakkolwiek dziwnie by to brzmiało, ale takie wytyczne otrzymaliśmy.
pozdrawiam
Proszę o informację - czy dobrze rozumiem.
Jeśli wszystkie osoby samotne, którym już nie wypłacamy świadczeń, złożyły wniosek w kwietniu, to nie liczę ich w sprawozdaniu tak?
No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?
MilenaMilena
Stażysta
Od: 13 sie 2015, 11:20
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2017, 9:43

kotek pisze:No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?
ja takich osób nie wliczałam
kosmopatka
Referent
Od: 25 sie 2016, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2017, 9:58

MilenaMilena pisze:Jeśli wszystkie osoby samotne, którym już nie wypłacamy świadczeń, złożyły wniosek w kwietniu, to nie liczę ich w sprawozdaniu tak?No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?
o który wiersz chodzi?
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 26 sty 2017, 10:05

Pani w kwietniu złożyła wniosek na 1 dziecko. W październiku urodziło się jej drugie dziecko - wniosek zmieniający. W raporcie w punkcie 1.1 ta pani wyskakuje jako "wniosek czy na pierwsze dziecko: TAK" a przecież nie złożyła ona na 1 dziecko, tylko wniosek zmieniający na drugie. Wpisujecie to co raport pokazuje w takich przypadkach?
mmmopssss

Napisano: 26 sty 2017, 10:49

SYGNITY pisze:
MilenaMilena pisze:Jeśli wszystkie osoby samotne, którym już nie wypłacamy świadczeń, złożyły wniosek w kwietniu, to nie liczę ich w sprawozdaniu tak?No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?
o który wiersz chodzi?
dwa ostatnie - w których jest o tych osobach samotnych
MilenaMilena
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2017, 11:02

"Jeśli wszystkie osoby samotne, którym już nie wypłacamy świadczeń, złożyły wniosek w kwietniu, to nie liczę ich w sprawozdaniu tak?"

Tak jak pisałem, jeżeli osoby złożyły wniosek w kwietniu i miały pierwotnie przyznane świadczenie na grudzień, to LICZYMY nawet jeśli potem to świadczenie uchylono lub wygaszono.

"No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?"

Raport sprawdza stan cywilny na wniosku (takie dane jak były na wniosku)... a nie w aktualnych danych osoby .
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 26 sty 2017, 11:09

kosmopatka pisze:
kotek pisze:No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?
ja takich osób nie wliczałam
ja też takich osób nie wliczałam, jak byk jest w sprawozdaniu napisane: liczba osób samotnie wychowujących dzieci którym przysługiwało świadczenie wychowawcze za grudzień w związku z wnioskiem o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego złożonym w okresie od 1 kwietnia - 31 grudnia 2016
amm

Napisano: 26 sty 2017, 11:57

w pkt 2.2 pokazuje mi tez osoby które dostawały wcześniej na 2 dzieci w rodzinie 2+2 urodziło się 3 dziecko. Chyba takich rodzin nie powinno pokazywać ?
racja

Napisano: 26 sty 2017, 11:59

SYGNITY pisze:"Jeśli wszystkie osoby samotne, którym już nie wypłacamy świadczeń, złożyły wniosek w kwietniu, to nie liczę ich w sprawozdaniu tak?"

Tak jak pisałem, jeżeli osoby złożyły wniosek w kwietniu i miały pierwotnie przyznane świadczenie na grudzień, to LICZYMY nawet jeśli potem to świadczenie uchylono lub wygaszono.

"No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?"

Raport sprawdza stan cywilny na wniosku (takie dane jak były na wniosku)... a nie w aktualnych danych osoby .
Wszystkie te osoby, którym uchyliłam decyzję - zmieniły miejsce zamieszkania. Zostaną dzięki temu wykazane i u mnie, i w innych ośrodkach, czyli liczba samotnych wówczas będzie oszukana. Jeśli każdy ośrodek zrobi w ten sposób - ministerstwo dostanie fałszywą liczbę osób samotnych.
MilenaMilena
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 18 z 20    [ Posty: 191 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x