Proszę o informację - czy dobrze rozumiem.SYGNITY pisze:Też mieliśmy wątpliwości do tego zapisu i pytaliśmy MRPiPS otrzymaliśmy informację, że jako świadczenia przyznane (przysługujące) należy traktować również świadczenia, wstrzymane/zawieszone oraz uchylone, byle by tylko przyznanie świadczenia dotyczyło miesiąca z okresu sprawozdawczego i data złożenia wniosku o świadczenie mieściła się w okresie sprawozdawczym. Innymi słowy kluczowym słowem tutaj jest "przysługiwało" - jest to czas przeszły i on oznacza, że pierwotne świadczenie przysługiwało i nie ma znaczenia że zostało uchylone. Jakkolwiek dziwnie by to brzmiało, ale takie wytyczne otrzymaliśmy.
pozdrawiam
ja takich osób nie wliczałamkotek pisze:No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?
o który wiersz chodzi?MilenaMilena pisze:Jeśli wszystkie osoby samotne, którym już nie wypłacamy świadczeń, złożyły wniosek w kwietniu, to nie liczę ich w sprawozdaniu tak?No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?
dwa ostatnie - w których jest o tych osobach samotnychSYGNITY pisze:o który wiersz chodzi?MilenaMilena pisze:Jeśli wszystkie osoby samotne, którym już nie wypłacamy świadczeń, złożyły wniosek w kwietniu, to nie liczę ich w sprawozdaniu tak?No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?
ja też takich osób nie wliczałam, jak byk jest w sprawozdaniu napisane: liczba osób samotnie wychowujących dzieci którym przysługiwało świadczenie wychowawcze za grudzień w związku z wnioskiem o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego złożonym w okresie od 1 kwietnia - 31 grudnia 2016kosmopatka pisze:ja takich osób nie wliczałamkotek pisze:No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?
Wszystkie te osoby, którym uchyliłam decyzję - zmieniły miejsce zamieszkania. Zostaną dzięki temu wykazane i u mnie, i w innych ośrodkach, czyli liczba samotnych wówczas będzie oszukana. Jeśli każdy ośrodek zrobi w ten sposób - ministerstwo dostanie fałszywą liczbę osób samotnych.SYGNITY pisze:"Jeśli wszystkie osoby samotne, którym już nie wypłacamy świadczeń, złożyły wniosek w kwietniu, to nie liczę ich w sprawozdaniu tak?"
Tak jak pisałem, jeżeli osoby złożyły wniosek w kwietniu i miały pierwotnie przyznane świadczenie na grudzień, to LICZYMY nawet jeśli potem to świadczenie uchylono lub wygaszono.
"No i mam dwie osoby, co były samotne, ale już nie są i nadal pobierają świadczenia. Czy je wliczam ?"
Raport sprawdza stan cywilny na wniosku (takie dane jak były na wniosku)... a nie w aktualnych danych osoby .