A ja nagle zgłupiałam i nie wiem czy dobrze wpisuję kwoty w wierszu 1 części B czyli stan należności. Czy tam są wykazywane kwoty wypłaconych świadczeń od początku trwania Fa pomniejszone o wpłaty też od początku FA czy to powinno być za dany miesiąc tylko? Nabrałam wątpliwości kiedy zobaczyłam, że zasada narastania nie dotyczy wiersza 1....
A podpowiedzcie co w takiej sytuacji. Wpłata do nas 31.12.2018 r. , u komornika 27.12.2018r., księgowanie 3.01.2019r. Czy wykazać tą kwotę w sprawozdaniu. Bo przez to, że było to księgowane w styczniu program mi pomiga tą kwotę mimo, że była u nas 31.12.
Bo czy czasami w sprawozdaniu nie wykazuje się tylko kwot, które zostały odprowadzone do UW ?? Co Wy na to ?
księgowa robi sprawozdanie RB i wykazuje tam wplaty przekazane w grusniu a co za tym idzie stan naleznosci na koniec grudnia, jak ja dolozw w sprawoznadiu np. dwie kwoty wyegzekwowane w grudniu a przekazane w styczniu to juz sie to sprawozdanie nie zgadza i co? mialam powiedziane, że roczne RB musi byc zgodne z naszym, więc sie do tego stosuję, tak kwota i tak bedzie przekazana w styczniu i bedzie ujeta za pierwszy miesiąc kwartału
Dokładnie. Księgowa wykazuje tą wpłatę, ale w rubryce wpłaty dłużników, ale nieprzekazane do UW. Jakby nie patrzeć wpłata była. A my wykazujemy wpłaty, które zostały odprowadzone, prawda ?
Ciekawe... mi Pan M. na poprzednim szkoleniu powiedział, żeby brać tą datę co komornik podaje w tytule, a nie datę wpływu do nas.
Czyżby znowu zmienił zdanie?
ja biorę pod uwagę datę zwrotu do komornika. U nas co komornik to inny termin przekazywania wpłat (mamy takiego co przetrzymuje pieniądze ok 2 tygodnie).