Witam mam pytanie w tym roku robię pierwszy raz sprawozdanie za cały rok i mam pytanie jak wpisujecie liczbę uczniów bo brany jest pod uwagę okres styczeń - czerwiec i wrzesień -grudzień łącznie a dziecko chodziło do podstawówki od września jest już w gimnazjum lub chodziło do gimnazjum a od września jest to szkoła średnia jak przeliczacie uczniów bo są to dwa okresy bardzo proszę o pomoc bądź jakąś wskazówkę będę bardzo wdzięczna
dzieci,od 0-7 liczysz w 2 rubrykach, bo przeszły do kl 1,czyli wszystkie nowe
od 0-7 i te co wyszły w jednej rubryce,te co wyszły z GP i nowe z GP LICZYSZ W JEDNEJ RUBRYCE,
Jeżeli masz w pomoscie ok,to nic nie licz,komputer sam wyliczy,nie będą się
zgadzały sumy /poziomo i pionowo/ale to jest ok. tak jest w IIIi w IV Kwartale
jestem z podkarpacia, ale myślę, że interpretacje są jednakowe. Konkretne dzieci liczyło się jako jedną osobę przez cały rok (niezależnie, czy pobierało dziecko stypendium przez jeden semestr czy przez cały rok). Jeśli chodzi o zaklasyfikowanie do typu szkoły- to \"wrzucamy\" dzieciaka do szkoły, w której był w ostatnim czasie, jak pobierał stypendium (czyli ten \"wyższy\" stopień)- zresztą przy przejściu z gimn. do ponadgimn. samo tak wyjdzie, bo niektórzy będą mieli dojazdy do szkoły, a takowych w gimnazjach nie można rozliczć.
Kiedyś zadzwoniłem do pań z kuratorium w Rzeszowie, nie wiedziały o co mi chodzi albo udawały, że nie wiedzą. Więc zadzwoniłem do gościa z MEN, znalazłem go jako autora dokumentu excel. Powiedział, że dziecko jeżeli chodzi przez np. pierwsze półrocze podstawowa, a następnie gim. to powinno być wykazane jako uczeń szkoły podstawowej i gimnazjalnej. | tak chyba liczy program Tales.
Ja też robiłem w tym roku pierwszy raz ale liczę każdy okres oddzielnie. Sądzę, ze nie możemy pomijać jakiegoś dziecka w okresie wrzesień - grudzień bo korzystało ze stypendium w okresie styczeń - czerwiec a cały czas jest w podstawówce. Jak wtedy wyjaśnić wydane pieniądze?