czy przeliczacie dochody? - Stypendia

Strona 1 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 07 sty 2014, 10:37

Witam, mam pytanie czy przeliczacie ponownie dochody (sami prosicie o dochody czy tylko jak ktoś sam powie o zmianie) jeżeli stypendium było przyznane tylko na 2 m-ce i 2014r. będzie robiona zmiana decyzji?
~xyz

Napisano: 07 sty 2014, 13:21

ja nic nie przeliczam
we wniosku było oświadczenie,że osoba została poinformowana o konieczności informowania o zmianach
w decyzji było pouczenie
~xyz

Napisano: 07 sty 2014, 13:29

ja też nie przeliczam, chyba, że osoba sama zgłosi zmianę dochodów
~krysia

Napisano: 08 sty 2014, 11:40

Ja korzystam z informacji jakie są znane organowi, jeśli wiem że ktoś pobiera dodatek mieszkaniowy, zasiłek okresowy i np. dodatek na dojazdy do zasiłku rodzinnego spisuję z klientem protokół w którym o informuje o wysokości pobranych świadczeń i doliczam mu to do dochodu.
~Natalia

Napisano: 08 sty 2014, 11:40

Ja korzystam z informacji jakie są znane organowi, jeśli wiem że ktoś pobiera dodatek mieszkaniowy, zasiłek okresowy i np. dodatek na dojazdy do zasiłku rodzinnego spisuję z klientem protokół w którym o informuje o wysokości pobranych świadczeń i doliczam mu to do dochodu.
~Natalia

Napisano: 08 sty 2014, 14:43

do Natalii:
---czyli jeżeli od września są w św. rodzinnych dodatki na dojazdy i internat to doliczasz spisując protokół z klientem w m-cu październiku np?
ja jak byłam na szkoleniu to mówili, że jeżeli chcemy coś doliczyć to wszystkie dochody powinny być od nowa przeliczone (nowe zaświadczenia i przeliczasz)

---a co w momencie podwyższenia najniższej krajowej bo już widzę w ops, że przynoszą zaświadczenia z kwota 1.680 brutto --- przeliczać, są osoby u których groszowe sprawy mają wpływ na utratę prawa do stypendium ;-) i o to jest pytanie????
~xyz

Napisano: 08 sty 2014, 15:28

Tak w w/w sytuacji spisuję z klientem protokół w którym oświadcza, że pobiera np. dodatek na dojazdy i że pozostała sytuacja materialna rodziny nie uległa bądź uległa zmianie. W przypadku jeśli coś się zmieniło przedstawia aktualne zaświadczenia, a jeśli nie to bazuje na zaświadczenia złożony razem z wnioskiem.
Jeśli chodzi o najniższą krajową to będę prosiła, a aktualne zaświadczenia, bo może być tak że ktoś nie będzie się już kwalifikował. No i jeśli ktoś korzysta w ośrodku np. u pracownika socjalnego to wszystko musi się zgadzać z danymi w innych działach
~Natalia

Napisano: 09 sty 2014, 10:20

a jak rozumiecie dochód uzyskany? ktoś np podjął pracę od 10 stycznia 2014, to dochód za luty w marcu doliczacie czy jak?
dla mnie to czarna magia jest!!!
wszystko jest tak źle sprecyzowane, że szok!!! za pieniędzmi trzeba długo czekać nie mogę szybciej ludziom powiedzieć za jaki m-c mają mi teraz zaświadczenia dostarczyć bo nie wiem na ile m-c będę mogła znowu przyznać i za jakie m-ce.
~xyz

Napisano: 09 sty 2014, 11:03

wedlug mnie nie przelicza sie.

bo to przy niektorych przypadkach co miesiac trzeba by przeliczac jak np: ktos ma dzial. na ryczałcie bo ciagle rozne dochody ma.

albo ktos pracuje i co z tego ze wyzsza najnizsza krajowa jak mogl zarobic mniej.

i nawet jak ktos wyzsze rodzinne ma a nie informuje to skad mamy wiedziec ze mniej nie zarobil. Stronna informowac tylko musi jak przekracza kryterium. Mieszkaniówke mogła osoba dostac ale mniej zarobila a kryterium spelnia to nie informowała.

Tak samo z rentami co marzec trzeba by przeliczac bo waloryzacja.

Ja przelcizam jak stronna poinformowala bo to jej obowiazek. Ja skad mam wiedziec kto pracuje i za ile.
~1986

Napisano: 09 sty 2014, 11:13

dokładnie
zgadzam się z powyższym
~xyz

Strona 1 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x