Sprzedaż działki rolnej - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 mar 2016, 17:04

Witam! zapytał mnie ktoś o taką sytuacje: W skrócie: w 2014 r. rodzina posiadała działkę rolną. Dokładnie nie wiem kiedy ale sprzedali tą działkę
a)w 2015 r.
b)lub w pierwszym kwartale 2016 r.
Pytanie brzmi czy jest to dochód uzyskany czy może utracony

Jeśli jest to dochód to co z oświadczeniem: Załącznik nr 2 i 4 do rozporządzenia które są za 2014 r.

Podobny temat był w świadczeniach rodzinnych ale proszę o aktualniejsze odpowiedzi
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2016, 17:25

W definicji dochodu utraconego lub uzyskanego nie ma nic o nieruchomościach, więc nie można zrobić tutaj ani uzysku ani utraty.
Jeżeli działka była sprzedana w tym roku to będzie ten dochód liczony dopiero w przyszłym okresie zasiłkowym (2017r.)
Wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy to jedynie działka nie będzie liczona do dochodu z gospodarstwa rolnego i tyle.
Ale może niech ktoś jeszcze się wypowie
Gość

Napisano: 22 mar 2016, 13:54

Czy dochód z gospodarstwa rolnego nie będzie stanowił w tej sytuacji dochodu utraconego?
renemay

Napisano: 22 mar 2016, 20:01

Gość pisze: Wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy to jedynie działka nie będzie liczona do dochodu z gospodarstwa rolnego i tyle.
A mnie się wydaje, że skoro nie jest to dochód utracony, to dochód z gospodarstwa rolnego za rok 2014 będzie brany pod uwagę.
nitka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 31 paź 2014, 20:34
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2016, 21:05

w katalogu dochodów ustarconych i uzyskanych nie ma gospodarstwa rolnego. taki dochod jaki byl w 2014 z rolnego bedzie im liczony obecnie.
sprzedaż tej działki bedzie dopiero istotna wtedy kiedy rok bazowy bedzie tym w ktorym zbyli działke. wtedy na korzysc - nie bedzie liczone gopspodarstwo rolne, a na niekorzysc - będzie liczona rozliczona w skarbówce sprzedaz działki, której nie bedzie można utracić.
OPSiak
Praktykant
Od: 21 mar 2016, 20:23
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x