Z tego co wiem, gdy świadczenia pobierane za granicą nie są wykorzystywane na utrzymanie rodziny, instytucja zagraniczna powinna przekazywać świadczenia osobie rzeczywiście utrzymującej dziecko. Jednak najlepiej dowiedzieć się szczegółów w ROPS.Dziękuję za odpowiedź. Czy w takim razie mam jakaś możliwość aby byłemu mężowi to zablokować jeżeli pobiera jakieś pieniążki na dziecko za granicą tak abym mogła korzystać w Polsce? Może jakieś pismo do ROPS żeby na córkę nie leciały żadne pieniądze zza granicy tylko tutaj? Mogę w ogóle coś takiego zrobić czy jeżeli on tam pobiera to również on musiałby zrezygnować? (wiem, że tego nie zrobi, teraz alimenty to go w zasadzie nic nie kosztują, a mi by się 500zł naprawdę przydało)
Absolutnie nie twierdzę, że trzeba zaliczać byłego męża do składu rodziny. Jednak, jeśli żona ma informację o tym, że były mąż lub ojciec dziecka przebywa za granicą, powinna to zgłosić w OPS i wniosek powinien rozpatrywać Marszałek. Jeśli takiej informacji nie ma, to oświadcza zgodnie z prawdą.A czy to nie jest tak, że po rozwodzie Pani ma status osoby samotnie wychowującej dziecko? i wówczas nie zalicza do składu rodziny byłego męża i jego dochodów??? Wlicza sie natomiast alimenty
Samotna jako samotnie wychowująca dziecko nie wpisuje ojca dziecka do składu rodziny jako jej członka. Czyli były mąż, ojciec jej dziecka nie jest członkiem tej rodziny.noteev pisze: Absolutnie nie twierdzę, że trzeba zaliczać byłego męża do składu rodziny. Jednak, jeśli żona ma informację o tym, że były mąż lub ojciec dziecka przebywa za granicą, powinna to zgłosić w OPS i wniosek powinien rozpatrywać Marszałek. Jeśli takiej informacji nie ma, to oświadcza zgodnie z prawdą.