sprzedaż ziemi - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 sty 2014, 10:43

Sluchajcie, pomozcie! Jestem 3 dzien w pracy po 11 miesiacach przerwy i nie kojarze jeszcze do konca jak niektore rzeczy ugryzc. Przyszedl dzis do mnie Pan ze chcialby zlozyc o stypendium (uzasadnienie- strata pracy. Szefowa pozwala przyjmowac jesli maja uzasadnienie). Sytuacja wyglada tak, Pan mial ziemie ktora sprzedal, z dniem 31 grudnia stracil prace i zostal tylko z zasilkiem rodzinnym. Powiedzcie jakie dochody powinnam wziac od Pana i czy cos w zwiazku z tym ze sprzedal ziemie i dostal sporo kasy za nia tez mam brac od niego. Bo niby bez dochodu a wiemy ze kase ma za ta ziemie....
~Ania

Napisano: 13 sty 2014, 10:49

11. W przypadku uzyskania w ciągu 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku lub w okresie pobierania świadczenia z pomocy społecznej dochodu jednorazowego przekraczającego pięciokrotnie kwoty:
1) kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej, w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
2) kryterium dochodowego rodziny, w przypadku osoby w rodzinie
- kwotę tego dochodu rozlicza się w równych częściach na 12 kolejnych miesięcy, poczynając od miesiąca, w którym dochód został wypłacony

~xyz

Napisano: 13 sty 2014, 10:53

widzę to kiepsko. Normalnie to do dochodu wzięłabyś tylko zasiłek rodzinny i ewentualnie jego oświadczenie, że nie pracuje i nie ma dochodów. ale tą sprzedaż ziemi raczej trzeba doliczyć. Jeżeli to była duż kwota- dzieli się ją przez 12 i każdą część (1/12) dolicza się do dochodu przez kolejnych 12 miesięcy od uzyskania dochodu (czyli jeśli sprzedał w grudniu to w następnym listopadzie jeszcze będzie miał ten dochód).
~karin

Napisano: 13 sty 2014, 11:00

o widzisz, dobrze mowisz :) już teraz mi sie przypomnialo. Dzieki wielkie
~Ania

Napisano: 15 sty 2014, 22:47

a czy możecie wskaza przepis prawny który o tym mówi?
~wiw

Napisano: 20 sty 2014, 10:51

art. 8 ust.11 ustawy o pomocy społecznej
~karin

Napisano: 22 sty 2014, 13:40

A co jesli pieciokrotnosci nie przekroczy? Wtedy biore jako jednorazowy dochod i jakos go przerabiam na utracony czy zakanczam decyzja ze wzgedow poprawy sytuacji finansowej?
a jak zakoncze to przeciez w nastepnym miesiącu przyjdzie i jak przelicze dochod z m-ca poprzedzajacego to na nowo bedzie w kryterium...
~OLYWKA

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x