Stała opieka w SZO-czy 3 dni opieki w tyg. wystarczą do SZO? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 15 cze 2015, 9:00

Pani składa wniosek na SZO, deklaruje opiekę nad ojcem, pracownik potwierdza że pani jest u ojca 3 razy w tygodniu lub częściej i opiekuje się nim.

Ponadto pracownik socjalny przekazuje nam informacje iż pani wnioskująca o SZO w akcie notarialnym w zamian za opiekę nad ojcem dziedziczy domek jednorodzinny ojca.

Czy takie informacje wystarczą do przyznania SZO, bo jak zdefiniować czy 3 dni regularnie w tygodniu to opieka stała czy dopiero 7 dni w tygodniu to opieka stała ?

Heeeeeeeeeeelp! :o
dusty

Napisano: 15 cze 2015, 9:08

no chyba nie, my mamy decyzję sko, w której sko pisze że opieka ma być stała i długotrwała czyli 6-8 godzin dziennie
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2015, 9:12

dusty pisze:Pani składa wniosek na SZO, deklaruje opiekę nad ojcem, pracownik potwierdza że pani jest u ojca 3 razy w tygodniu lub częściej i opiekuje się nim.

Ponadto pracownik socjalny przekazuje nam informacje iż pani wnioskująca o SZO w akcie notarialnym w zamian za opiekę nad ojcem dziedziczy domek jednorodzinny ojca.

Czy takie informacje wystarczą do przyznania SZO, bo jak zdefiniować czy 3 dni regularnie w tygodniu to opieka stała czy dopiero 7 dni w tygodniu to opieka stała ?

póki w naszej ustawie nie ma definicji stałej opieki to ja przyznaję ..."3 razy w tygodniu lub częściej i opiekuje się nim" z osobą chora jest tak, że w jednym tygodniu to będa trzy dni a winnym np 5 ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2015, 9:16

moim zdaniem ma znaczenie jeszcze przez jaki okres sprawuje te opieke 8 godzin czy 2-3 godziny
bo jak wpada na kawe zobaczyc co słychac i pokazac sie sąsiadom na godzinke dwie to odmówić bo zakres opieki jaki sprawuje nad osobą niepełnosprawną musi byc taki by uniemożliwiał jej podjęcie zatrudnienia
nora
Stażysta
Od: 15 kwie 2015, 13:25
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2015, 9:33

ewalu pisze:
dusty pisze:Pani składa wniosek na SZO, deklaruje opiekę nad ojcem, pracownik potwierdza że pani jest u ojca 3 razy w tygodniu lub częściej i opiekuje się nim.

póki w naszej ustawie nie ma definicji stałej opieki to ja przyznaję ..."3 razy w tygodniu lub częściej i opiekuje się nim" z osobą chora jest tak, że w jednym tygodniu to będa trzy dni a winnym np 5 ..

ależ w naszej ustawie art. 16a jest zapis w celu sprawowania stałej opieki nad osobą ..... - ja również jeśli osoba nie sprawuje codziennej opieki - odmawiam SZO;))
nowa7777

Napisano: 15 cze 2015, 9:39

nowa7777 pisze:
ewalu pisze:

póki w naszej ustawie nie ma definicji stałej opieki to ja przyznaję ..."3 razy w tygodniu lub częściej i opiekuje się nim" z osobą chora jest tak, że w jednym tygodniu to będą trzy dni a winnym np 5 ..
a co to jest stała opieka ??? siedem dni w tygodniu po godzince ? czy trzy dni w tygodniu po 10 godzin ? ... trzeba tak trochę na logikę brać tą opiekę a najważniejsze by pracownik socjalny to prawidłowo ustalił w wywiadzie .. są różne schorzenia i różnie wygląda opieka ...

ależ w naszej ustawie art. 16a jest zapis w celu sprawowania stałej opieki nad osobą ..... - ja również jeśli osoba nie sprawuje codziennej opieki - odmawiam SZO;))
a co to jest stała opieka ??? siedem dni w tygodniu po godzince ? czy trzy dni w tygodniu po 10 godzin ? ... trzeba tak trochę na logikę brać tą opiekę a najważniejsze by pracownik socjalny to prawidłowo ustalił w wywiadzie .. są różne schorzenia i różnie wygląda opieka ... stała ? co się kryje za tym słowem ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2015, 9:52

nie ma sie co spierać, my jako organ oceniamy czy taka opieka jest sprawowana stale, potem kontrolujący oceniają nas;)) każdy będzie bronił swoich racji:)) ale wg mnie to stała opieka to tak jak zapis np.: " stale niezdolny do pracy " co to oznacza? że może pracować kilka dni w tygodniu? raczej nie ...
nowa7777

Napisano: 15 cze 2015, 10:04

nowa7777 pisze:" stale niezdolny do pracy " co to oznacza? że może pracować kilka dni w tygodniu? raczej nie ...
raczej tak :) osoby z lekkim lub umiarkowanym a nawet znacznym pracują :)
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2015, 11:34

Wiem,że nic nie wiem.... :oops:
dusty

Napisano: 15 cze 2015, 12:41

dusty pisze:Wiem,że nic nie wiem.... :oops:
to proste: umiesz liczyć - licz na siebie:)) tu możesz się doradzić ale i tak sam musisz podjąć decyzję a potem obronić racji:)) życzę powodzenia
nowa7777

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x