starosta z innego powiatu zabiera swoje dzieci do swojej placówki - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 18 wrz 2013, 20:12

Kochani, czy znacie może odpowiedź na pytanie:
na jakiej podstawie starosta, który umieścił u nas dzieci kilka lat temu dzisiaj może je od nas zabrać, gdyż otworzył u siebie swoją placówkę!!! szukam wszędzie podstawy prawnej, i nie mogę go znaleźć.
Będę wdzięczna za pomoc!
~beata

Napisano: 19 wrz 2013, 10:43

niewątpliwie na podstawie oszczędności
~asia

Napisano: 19 wrz 2013, 10:48

U nas tez tak było kilka lat temu i nie dało się nic zrobić. Rodzice tych dzieci, którzy nigdy się z nimi nie kontaktowali, chyba nigdy nawet nie trzeźwieli \"napisali\" podania do starosty żeby przenieść dzieci bliżej domu rodzinnego i to była ta podstawa:) oczywiście w kontaktach rodziców z dziećmi nic się nie zmieniło, ale przecież wiadomo, ze nie o to chodziło
~marta

Napisano: 19 wrz 2013, 13:06

a ja zaopiniowałem takową decyzje w sposób merytoryczny, wysłałem informacje do sądu uwzględniając stanowisko samych dzieciaków których sprawa dotyczyła i powiat się sam z tego wycofał
~Damian

Napisano: 19 wrz 2013, 13:28

Widzicie, czyli można przed takimi głupimi decyzjami (podyktowanymi tylko ekonomią) obronić dzieci.
Choć niekiedy takie przeniesienie jest merytorycznie uzasadnione.
Od paru lat zauważam, wraz z ludźmi z naszej branży, że częściej bywa uzasadnione odizolowanie dzieciaków od zgubnego środowiska rodzinnego i koleżeńskiego, ale takie argumenty - z uwagi na konieczność pilnowania powiatowej kasy - nie są mile widziane przez powiaty.
Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 20 wrz 2013, 0:29

Tak naprawdę to jest porozumienie pomiędzy powiatami a nie pomiędzy powiatem a placówką, więc zabranie dzieci do swojego powiatu odbywa się na zasadzie wypowiedzenia porozumienia i na to wpływu nie ma jak z każdą umową, a jak jest umowa skonstruowana placówka nie ma wpływu. Pozostaje tylko zdrowy rozsądek którego czasami brak w powiatach.
~Piotr

Napisano: 20 wrz 2013, 8:47

Potwierdzam Piotrze i zgadzam się z tym, że czasami brak zdrowego rozsądku.
~Marcin

Napisano: 20 wrz 2013, 22:22

Bardzo dziękuję za pomoc! u nas są i tacy, którzy uważają, że nie powinniśmy oddaćtych dzieci, gdyz z nową ustawą dzieci przenosi się na wniosek dyrektora. Co Wy na to?
~beata

Napisano: 21 wrz 2013, 0:11

warto spróbować
~Damian

Napisano: 21 wrz 2013, 9:08

U nas oparło się aż o rzecznika praw dziecka, powiat chciał zabrać rodzeństwo, starsza dziewczyna była kilka miesięcy przed 18-tką. Udało się póki co wywalczyć na rok, a potem prawdopodobnie batalia od nowa. Dzieciaki są u nas od 8 lat, bardzo mocno zakorzenieni w środowisku (klub sportowy, rodzina zaprzyjaźniona).
~Marianna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x