starsza osoba - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 wrz 2014, 15:21

starsza osoba 90 lat mieszka sama obok córki. Zamyka się w domu, nikogo nie wpuszcza do środka, gdzie jest mandżur totalny, brud i smród, fekalia w miskach itd. córka twierdzi, że nie może mu pomóc , bo on tj ojciec nie pozwala sobie pomóc, a ona ma ręce zwiazane. raz na kilka dni wychodzi z domu do córki, gdzie ma zrobione zakupy -chleb i coś do smarowania. faktycznie , facet pracowników GOPS też nie wpuszcza i ma na to wywalone. czy uważacie, że to ma znamiona przemocy w rodzinie ze strony córki? gość jest ewidentnie do umieszczenia w dps, ale nie wyraża na to zgody
universe

Napisano: 01 paź 2014, 13:39

A gdzie OPIEKA SPOŁECZNA CO????
azda

Napisano: 01 paź 2014, 16:13

Sama mam ojca 90 letniego, sprawnego fizycznie i intelektualnie. Bez objawów demencji.Całkowicie niezależny, pomaga innym. Sam sobie gotuje, sam jeździ do lekarza po stałe leki. Pieniędzy ma dużo. Mieszkam od niego około 40 km. Ze względu na pracę i własną rodzinę jadę do niego raz na tydzień lub dwa. Biorę wszystko co nadaje się do prania, ale jest to nierzadko okupione "awanturą" bo wszystko ma "czyste", a pralka niszczy ubrania. Wszystkie naczynia i garnki są za każdy raz brudne, podłoga, stół się klei. W butach kladzie się do łóżka!!!!!!!!!!!!!!! Czy wolno mu żyć tak jak chce, czy nie?????????? Za każdy raz gdy do niego jadę myślę kiedy wkroczy OPS do akcji? Wykształcone i niebiedne dzieci. Oskarżycie mnie o przemoc, o zaniedbania?
córka

Napisano: 01 paź 2014, 18:48

NIE.To to typowe zachowania ludzi starszych.A jak kiedyś wkroczy OPS to może pomoc usługowa-opiekunka etatowa.Pogadaj z ojcem,że jest coś takiego.
Może się zgodzi.
t.franek

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x