agresywna mamusia - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 08 paź 2014, 7:48

3 razy z rzędu powtórzyła się sytuacja, iż matka wykazała się agresją w moją stronę, rzucanie krzesłami, krzyki, zrzucanie winy za niepowodzenia. Czy oprócz notatki służbowej coś jeszcze, powinnam zrobić?
Mam pierwszą taką rodzinę do tej pory wszystkie rodziny współpracują bardzo chętnie.
nowinka

Napisano: 08 paź 2014, 10:26

Wg mnie można jeszcze, na początek:
- porozmawiać z rodziną nt problemowego zachowania klientki - czy często się zdzrza, w jakich sytuacjach (nie wiem na jakim etapie współpracy jesteście, czy masz już materiał do oceny sytuacji rodziny/ diagnę prolemów zdrowotnych)
- porozmawiać z klientką nt agresji, poinformować o szkodliwości tego typu zachowań dla rozwoju dzieci i zaproponować pomoc (kiedy nie jest zdenerwowana)
- poinformować, że może spowodować krzesłem uszkodzenie ciała, za co grozi odpowiedzialność karna
- dać jasno do zrozumienia, że jeśli rzuca krzesłem w pracownika OPS-u, nie możesz pewna czy nie robi tego samego wobec domowników, więc jeśli nie będzie skłonna podjąć rzeczowej rozmowy i współpracy, będziesz zmuszona zawiadomić odpowiednie organy w celu ochrony dzieci
Lisbeth

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x