Od 1 marca w mojej gminie zmieniła się stawka czynszu za lokal mieszkalny.
Mam wniosek złożony w marcu (wydatki za luty) lokal jest wynajmowany od osoby prywatnej.
Wydatki za wynajem wyliczam na podstawie stawki gminnej ale proszę podpowiedzcie, do wyliczeń biorę stawkę obowiązującą od 1 marca czy jeszcze starą stawkę czyli obowiązującą do 28 lutego.
Stawka czynszu
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR DM DE
- Kontakt:
- MadJack
- Referent
- Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
- Kontakt:
Re: Stawka czynszu
Przyrównujesz do stawki obowiązującej na dzień złożenia wniosku. Tak samo jak kryterium dochodowe czy cena 1kWh.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Niczym
- Kontakt:
I to jest bardzo dobre pytanie. Generalnie różnie przyjmują, spotkałem się, z dniem wydania decyzji, z dniem złożenia wniosku itp.JaGo pisze: 07 mar 2025, 16:07 Od 1 marca w mojej gminie zmieniła się stawka czynszu za lokal mieszkalny.
Mam wniosek złożony w marcu (wydatki za luty) lokal jest wynajmowany od osoby prywatnej.
Wydatki za wynajem wyliczam na podstawie stawki gminnej ale proszę podpowiedzcie, do wyliczeń biorę stawkę obowiązującą od 1 marca czy jeszcze starą stawkę czyli obowiązującą do 28 lutego.
Ja bym przyjął te, które były w lutym, bo doprowadziłoby to do nierównego traktowania. Wnioski gminne na podstawie starej stawki, a spoza gminy we nowej.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Niczym
- Kontakt:
Wredotny pisze: 10 mar 2025, 10:00I to jest bardzo dobre pytanie. Generalnie różnie przyjmują, spotkałem się, z dniem wydania decyzji, z dniem złożenia wniosku itp.JaGo pisze: 07 mar 2025, 16:07 Od 1 marca w mojej gminie zmieniła się stawka czynszu za lokal mieszkalny.
Ja bym przyjął te, które były w lutym, bo doprowadziłoby to do nierównego traktowania. Wnioski gminne na podstawie starej stawki, a spoza gminy we nowej.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Może ktoś jeszcze?
Bo nie daje mi ten problem spokoju.
Bo nie daje mi ten problem spokoju.
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Generalnie zasada jest taka, że jak nie ma sprecyzowane w akcie prawnym, że ma być coś przyjęte na dzień złożenia wniosku (przepis szczególny) to bierze się według stanu obowiązującego na dziś
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Alalala pisze: 10 mar 2025, 13:02 Generalnie zasada jest taka, że jak nie ma sprecyzowane w akcie prawnym, że ma być coś przyjęte na dzień złożenia wniosku (przepis szczególny) to bierze się według stanu obowiązującego na dziś
- Załączniki
-
zmiana stawki gminnej.docx
- (13.51 KiB) Pobrany 46 razy
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dziekuję!!!
Oprócz Stawka czynszu - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
dodatkowe 15 m