Stawka czynszu

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
JaGo
Stażysta
Zajmuję się: ŚR DM DE
Kontakt:

Stawka czynszu

Post autor: JaGo »

Od 1 marca w mojej gminie zmieniła się stawka czynszu za lokal mieszkalny.
Mam wniosek złożony w marcu (wydatki za luty) lokal jest wynajmowany od osoby prywatnej.
Wydatki za wynajem wyliczam na podstawie stawki gminnej ale proszę podpowiedzcie, do wyliczeń biorę stawkę obowiązującą od 1 marca czy jeszcze starą stawkę czyli obowiązującą do 28 lutego.
Awatar użytkownika
MadJack
Referent
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
Kontakt:

Re: Stawka czynszu

Post autor: MadJack »

Przyrównujesz do stawki obowiązującej na dzień złożenia wniosku. Tak samo jak kryterium dochodowe czy cena 1kWh.
Wredotny
Stażysta
Zajmuję się: Niczym
Kontakt:

Post autor: Wredotny »

JaGo pisze: 07 mar 2025, 16:07 Od 1 marca w mojej gminie zmieniła się stawka czynszu za lokal mieszkalny.
Mam wniosek złożony w marcu (wydatki za luty) lokal jest wynajmowany od osoby prywatnej.
Wydatki za wynajem wyliczam na podstawie stawki gminnej ale proszę podpowiedzcie, do wyliczeń biorę stawkę obowiązującą od 1 marca czy jeszcze starą stawkę czyli obowiązującą do 28 lutego.
I to jest bardzo dobre pytanie. Generalnie różnie przyjmują, spotkałem się, z dniem wydania decyzji, z dniem złożenia wniosku itp.

Ja bym przyjął te, które były w lutym, bo doprowadziłoby to do nierównego traktowania. Wnioski gminne na podstawie starej stawki, a spoza gminy we nowej.
Wredotny
Stażysta
Zajmuję się: Niczym
Kontakt:

Post autor: Wredotny »

Wredotny pisze: 10 mar 2025, 10:00
JaGo pisze: 07 mar 2025, 16:07 Od 1 marca w mojej gminie zmieniła się stawka czynszu za lokal mieszkalny.
I to jest bardzo dobre pytanie. Generalnie różnie przyjmują, spotkałem się, z dniem wydania decyzji, z dniem złożenia wniosku itp.

Ja bym przyjął te, które były w lutym, bo doprowadziłoby to do nierównego traktowania. Wnioski gminne na podstawie starej stawki, a spoza gminy we nowej.
JaGo
Stażysta
Kontakt:

Może ktoś jeszcze?
Bo nie daje mi ten problem spokoju.
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

Generalnie zasada jest taka, że jak nie ma sprecyzowane w akcie prawnym, że ma być coś przyjęte na dzień złożenia wniosku (przepis szczególny) to bierze się według stanu obowiązującego na dziś
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

Alalala pisze: 10 mar 2025, 13:02 Generalnie zasada jest taka, że jak nie ma sprecyzowane w akcie prawnym, że ma być coś przyjęte na dzień złożenia wniosku (przepis szczególny) to bierze się według stanu obowiązującego na dziś
Załączniki
zmiana stawki gminnej.docx
(13.51 KiB) Pobrany 46 razy
JaGo
Stażysta
Kontakt:

Dziekuję!!!
ODPOWIEDZ