Witam, mam problem z klientami można prosić i prosić o przynoszenie faktur a i tak będą robić swoje, rzuca wniosek na biurko a nasz obowiązek to niestety to przyjąć, bo brak faktury to nie jest podstawa do odmowy;(( Klient który zawsze przynosił fakture nagle mówi, że jej nie ma, to mówiłam żeby poczekał i zadzwonił do nich z prośbą o ponowne przysłanie a on że nie bo idzie do szpitala... no i teraz mam pytanie jaką powinnam wziąć stawkę kwh dla tego klienta??? Średnia cena energii (uzyskana informacja ze strony Tauronu) waha się od 0,5325 do 0,55. Natomiast z poprzedniej faktury tzn. za czerwiec 2015 wynika ze cena która brałam pod uwagę do dodatku to 0,5512, jeszcze wcześniej bo w 2014 cena z faktury to 0,5429..Teraz czy wziąć ta starą cenę z 2015 roku z czerwca czy zasugerować się Tauronem??? Prosze was o poradę, chciałabym zrobić to dobrze:)
jakie macie opłaty stałe, u mnie na fakturze jest: abonentowa, przejsciowa, dystrybucyjna stała. Nie było przedtem opłaty handlowej teraz się pojawiła więc mam razem cztery opłaty stałe jak u was
tylko bez hałasu proszę ......... mam pytanko a z kim to szkolenie było ? - cuda wianki na tych szkoleniach wymyślają
przepis jasno precyzje że cenę bierzemy z rachunku za ostatni okres rozliczeniowy a więc wzywamy delikwenta na 50 kpa do złożenia stosownych wyjaśnień
Tylko że ten gość faktycznie jest w szpitalu więc stawić się nie stawi no i czy sam brak faktury to jest podstawą do wyzwania gościa? Jakieś jeszcze inne rozwiązania proponujecie?
właśnie dziś skończyła mi się kontrola RIO w dodatkach i bezwzględnie wymagają rachunków za prąd ......... a więc jak nie chcesz 50 KPA to masz inne wyjście wystąpić do jego sprzedawcy energii o przesłanie kopii rachunku
ps rachunek jest ważniejszy niż jakieś ksera zaświadczeń o dochodach bo dochody delikwent sam DEKLARUJE a rachunek służy do wyliczenia ryczałtu
Ok, ale nasza ustawa nie mówi o tym, że możemy występować z wnioskiem o udostępnienie danych w tym przypadku faktury. Więc na jaki artykuł i na jaką ustawę się powołać?? Nie będzie to niezgodne z naszą ustawą?