Witam
szukam rozwiązania - osoba pobierała dodatek mieszkaniowy - wniosek potwierdzony + umowa najmu przez właściciela - po roku okazuje się że miała zawyżony metraż - co robić??
jeżeli umowa najmu była zgodna z powierzchnią na wniosku to nie jest wina strony po prostu zostawic bez zmian a do nowego wniosku wyjasnienie właściciela może zrobił nowe pomiary ?
zek1 a tu się właśnie mylisz ... administrator potwierdza dane (i odpowiada za potwierdzenie nieprawdy w dokumentach) ale odpowiedzialność za dane zawarte we wniosku spoczywają tylko i wyłacznie na WNIOSKODAWCY amen................
i co teraz a no wszczynamy postępowanie z urzędu że wyszły na jaw nowe okoliczności rzutujące na wysokość dodatku ......
ps. ale jak różnica w dodatku to 10-20 zł to odpuść sobie bo szkoda twojej zabawy
Wzburzenie małego ww może być przesadzone. Należy zauważyć kilka okoliczności. Z doświadczenia wiadomo z jakim wnioskodawcami mamy do czynienia, że amatorzy to za mało powiedziane, zaś zarządca ponosi odpowiedzialność jak profesjonalista, on odpowiada za poprawność powierzchni. Z doświadczenia też wiadomo, że bardzo często zarządca pomaga, czyli często de facto zwyczajnie wypełnia cały wniosek ( ).
Jeszcze jedna sprawa: bardziej mamy do czynienia z niezamierzoną pomyłką, czy bardziej z celowym oszukaństwem.
Nie bardzo wiem czy popierać prostowanie tamtych dodatków czy nie, jednak zgadzam się, że przy małej różnicy nie warto zaczynać.
e tam ..... ja się nie burze lecz mnie nieraz śmieszy to i owo ...... ale co do odpowiedzialności za dane na wniosku jestem w 100% tego pewien bo miałem kiedyś taką sprawę aż się o NSA oparło bo babka musiała sporo kasy oddać za parę cm powierzchni ..... i nie ma że boli odpowiada wnioskodawca i koniec !!!!