Stypendium DM nieuwaga - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 lut 2016, 12:49

Witam mam duzy problem i nie moge przestac o nim myslec. Poprostu trapi mnie to.
Od 5 lat pobieram dodatek mieszkaniowy.
Moje dochody to alimenty, renta rodzinna.
Rok temu podjelam studia dzienne i otrzymuje stypendium socjalne i dla niepelnosprawnych.
Kwotowo to bylo: najpierw 600 nastepne 475 teraz 800.
Skladalam wniosek o dodatek mieszkaniowy i wpisywalam renta rodzinna. Nie mialam pojecia ze stypendia sa liczone do dochodu. Niestety pracownik socjalny nie spytal czy jestem studentem zapytal tylko o rodzinne a ja glupia nie pomyslalam ze to sie liczy.
Obliczylam wszystkie dochody i nie przekraczam progu dochodowego.
Nie wiem co mam z tym zrobic
Czy zostawic tak jak jest?
Czy wyjasniac teraz. Niestety nie wiem jak wyglada procedura zwrotu. Czy jesli nie przekraczam dochodu dodatki to muszr to zwrocic? Jesli tak czy to sie rozklada na raty?
Zaklopotana

Napisano: 02 lut 2016, 17:29

napisz pismo z prośba o doliczenie tego dochodu bo nie sądziłaś ze to sie tez uwzglednia i poros o ponowne wyliczenie dodatku
zek1

Napisano: 02 lut 2016, 19:18

no tak czyli zwrot nienależnie pobranego dodatku w podwójnej wysokości i to za pare miesięcy ......... przy tych kwotach stypendium to róznica może być spora ........ oj boleć będzie .........
ale jak cię nikt nie podkabluje to może ci się upiecze (90% szans) bo "wywęszyć" takie stypendium jest trudno
ps nie tylko próg się tu liczy ale średni dochód z 3 miesięcy czyli :
dodatek = wydatki normatywne - 12% średniego miesięcznego dochodu gospodarstwa domowego
(ten procent jest różny podałem najczęściej spotykany a zależy od ilości osób i dochodów)
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2016, 9:22

Ale to miala bym zwrocic calosc w sensie jak mam dodatku 295 zl. Czy roznice gdy mi ten dodatek dodadza? Np roznica 50 zl w dodatku. Bo nie bardzo rozumiem co jest co.
Czy nienalezne mi byl caly dodatek mieszkaniowy czy ta roznica?
Roznica w dochodach na osobe wyszla mi 39zl.
Zaklopotana

Napisano: 03 lut 2016, 9:28

Przepraszam 263 zl roznicy
Zaklopotana

Napisano: 03 lut 2016, 10:59

Zakłopotana - ja bym nie ruszała, nie zgłaszała. Schowaj sumienie głęboko, bo jak pisze małe ww 90% że ci się upiecze. Przy następnym wniosku podaj do dochodu. Zdziwiłabyś się ile ludzi zapomina świadomie o swoich dochodach.
qaz

Napisano: 03 lut 2016, 17:09

Szczerze to ja nie wiem. Moze naprawde tylko mnie tak to meczy. Nie chcialam ukryc dochodu myslalam ze jak nazywa sie socjalne to jest to jasne ze sie nie wlicza. Tymabardziej ze kobitka nie pytala o to.
A w kolejnym wniosku tzn. Na kolejne 6miesiecy jak zloze to co jak mi sie spyta czemu wczesniej nie podawalam? Jak powie ze mam przyniesc zaswiadczenie z uczelni o stypendium a tam bedzie widnial 3 rok?
Myslalam juz zeby wogole nie skladac. Wiecej nerwow niz to warte.
Zaklopotana

Napisano: 03 lut 2016, 20:59

nie ciałem tego sugerować ale to co myślisz jest chyba najlepszym wyjściem jak na razie ........... ( a potem powiesz że dostałaś stypendium od tego semestru i miej tylko nadzieje że pracownik nie zacznie drążyć tematu) ......... nie znam wszystkich danych ale czuje że po doliczeniu tych 800 zł dodatek wyjdzie minimalny
ps pracownik nie musi cie ciągnąć za język (nie raz mamy z tego tytułu spięcia gdy pytamy czy to są wszystkie dochody) ty sama mając jeszcze jakieś pieniądze mogłaś zapytać czy to należy wliczyć ...... a więc pamiętaj nieznajomość prawa szkodzi ....... za dochód uważa się wszystkie przychody po odliczeniu kosztów uzyskania i składek społecznych (jak takie są) a lista wyjątków czego się nie wlicza jest dość mała......
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2016, 21:41

Teraz mam 300 dodatku
Na os. 989 zl
Koszt mieszkaniowe 1000
3 os.
Woj. Mazowieckie
Mysle ze poprostu teraz nie bede skladac wogole. Zloze po studiach albo przeczekam na okres wakacji gdzie stypendium nie ma i przynajmniej nie bede klamac.
Zaklopotana

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x