stowarzyszenie
stowarzyszenie
Proszę mi podpowiedzieć jestem prac.mops i społecznie będę prowadziła księgowość stowarzyszenia.Jak to ma wyglądać może któraś z koleżanek miała z tym do czynienia .Gdzie szukać pomocy.
Re: stowarzyszenie
Dla stowarzyszeń jest ustawa o rachunkowości. Prawdopodobnie trzeba prowadzić rachunkowość "na amerykance" ręcznie. Mało prawdopodobne by stowarzyszenie miało program księgowy.Co do tego, że "społecznie" to trudno powiedzieć. Też księgowałam społecznie stowarzyszenie... bo tak mi "kazano". Nie zgodziłam się podpisywać dokumentów do banku. Podpisywał zarząd stowarzyszenia.
Re: stowarzyszenie
Witam poszukaj na necie. Jest rozporządzenie dotyczące prowadzenie rachunkowości w stowarzyszeniach. POdstawa to polityka rachunkowości napisana według własnych potrzeb - konta trzeba sobie samemu określić. Ja prowadzę księgowość kilku stowarzyszeń o różnym profilu działalności. Księgowość pełna niestety ręcznie amerykanka plus karty analityczne, karty wynagrodzeń, zus, pit. W zależności od potrzeb sprawozdawczość łącznie z wnioskami o płatność jeśli chodzi o środki z funduszy unijnych. Jeśli radzisz sobie w ops to myślę, że nie będzie problemu w stowarzyszeniach. Miłej pracy.Pozdrawiam
Oprócz stowarzyszenie - Księgowość przeczytaj również:
Rachunek do umowy zlecenia
zaangażowanie???!!!
trudne zgłoszenie - pomocy
zasiłek stały pobierana renta a składka zdrowotna
emerytura
Zakup wody dla pracowników
programy antywirusowe
DPS odpłatność za matkę
pierwszy dzwonek
CERTYFIKAT zus
Karty parkingowe w PCPR/PZON ksiegowanie