Strajk w Wierzbicy !!! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 13    [ Posty: 123 ]

Napisano: 30 gru 2015, 20:41

Trwa Strajk Pracowników GOPS w Wierzbicy.

Przełom w sprawie sytuacji strajkujących pracowników GOPS w Wierzbicy!

Sytuacją zainteresowali się radni z komisji ds. społecznych. Planowane jest zorganizowanie nadzwyczajnej sesji rady gminy ws. aktualnej sytuacji w GOPS. Dziś w Urzędzie Gminy odbyło się spotkanie, w którym uczestniczyli radni z komisji ds. społecznych, przedstawiciele Związku Zawodowego Pracowników GOPS oraz przedstawiciele Polskiej Federacji Związkowej Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej (organizacja związkowa pracowników GOPS w Wierzbicy jest jedną z organizacji współtworzących Federację). Przed spotkaniem z radnymi przedstawiciele Federacji próbowali rozmawiać z po. kierownika GOPS w Wierzbicy , która niestety nie znalazła czasu na rozmowę. Próbowano również nawiązać bezpośredni kontakt z Wójtem, ale był nieobecny, rozmawiano więc z Sekretarz Gminy na temat możliwości spotkania z Wójtem ws. aktualnej sytuacji w GOPS. Ustalono, że spotkanie takie odbędzie się 8 stycznia 2016 roku.
angoc

Napisano: 30 gru 2015, 21:01

Izo wójt nie może cofnąć upoważnienia kierownikowi - czytaj ustawę i opinie MPIPS na stronie Federacji !!!! Po drugie wójt nie może ingerować w postępowania administracyjne a podpisane przez niego decyzje są nieważne z mocy prawa gdyż podpisanie decyzji może nastąpić tylko przez osobę uprawnioną, a wójt nią nie jest !!!
do Iza1

Napisano: 30 gru 2015, 22:20

Wgląd do akt postępowań administracyjnych
https://ops.pl/2015/12/wglad-do-akt-post ... racyjnych/

Informacja na ten temat została opublikowana również w serwisie ops.pl. Z tego co wiem, prośba PFZPSiPS o tę interpretację MPiPS (Dziś MRPiPS) była spowodowana m.in./przede wszystkim praktykami stosowanymi w Wierzbicy, gdzie od wczoraj trwa STRAJK! Dziś byłem w Wierzbicy, i wiem, że z tą interpretacją zapoznali się już m.in. radni w tej miejscowości.

PS. Szukając w necie odpowiedniego obrazka do tej wiadomości, trafiłem na te segregatory, obrazek, który można bezpłatnie wykorzystać w witrynach internetowych, trochę trwało nim znalazłem ten "dobry". Dziś byłem w GOPS Wierzbica, wchodzę na salę obsługi klienta, a tam na półkach stoją właśnie takie segregatory! Teczka rodziny/klienta wkładana jest w taki segregator, na grzbiecie którego widoczna jest tylko cyfra arabska od 1 przez kolejne. Ciekawy sposób ochrony danych osobowych - pomyślałem... kolejna myśl, trochę metafizyczna... obraz takich właśnie segregatorów pojawił się w newsie "Wgląd do akt postępowań administracyjnych" ?!
angoc

Napisano: 31 gru 2015, 9:13

Może i wójt nie jest organem właściwym do prowadzenia postępowań w sprawach pomocy społecznej ,
ale to rada gminy przyznaje środki na zadania własne do których należy min odpłatność za dps.
Więc dobra współpraca dałaby o wiele więcej.
Iza1

Napisano: 03 sty 2016, 17:04

Strajk pracowników GOPS w Wierzbicy - wiadomość opublikowana w witrynie Wierzbica24.pl

Opublikowano materiały filmowe dokumentujące wydarzenie, m.in.: nagranie z sesji Rady Gminy Wierzbica ws. sytuacji w GOPS, spotkanie przedstawicieli lokalnego Związku Zawodowego i przedstawicieli Zarządu Polskiej Federacji Związkowej Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej z Radnymi z Komisji ds. społecznych, wypowiedź wiceprzewodniczącego PFZPSiPS, wypowiedzi uczestniczek strajku.

https://wierzbica24.pl/informacje/strajk ... -wierzbicy
angoc

Napisano: 04 sty 2016, 1:14

Wystarczyła mi wasza przychylność nieszczęśnice, której i wam życzę.hi,hi
GIODO

Napisano: 04 sty 2016, 23:06

Lans, lans , lans!!!!!!!!! :ugeek:
Bzdury, bzdury, bzdury !!!!!! :shock:
Nie podoba się wam praca w budżetówce? to do marketów, do prywaciarzy za najniższą krajową i tam strajkować!!!!!!!! :idea: :|
LANS

Napisano: 05 sty 2016, 23:16

LANS, może nie chodzi o to gdzie się pracuje tylko jak pracownik jest traktowany.
Gość

Napisano: 05 sty 2016, 23:17

Ostatnia podwyżka wynagrodzeń pracowników GOPS w Wierzbicy spowodowana była zmianą wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, pracodawca musiał zwiększyć wynagrodzenie niektórych pracowników, ponieważ ich zarobki byłyby niższe od wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę! Od kilku lat żadnej adekwatnej do zakresu wykonywanych zadań podwyżki wynagrodzeń nie było. Dobrze, że „lansowany jest” ten protest/strajk, z tego co wiem, ma on już swoje lokalne i ogólnopolskie owoce…. kolejne osoby/środowiska rozważają możliwość założenia związku zawodowego w swoim miejscu pracy oraz współpracy w ramach PFZPSiPS.
angoc

Strona 2 z 13    [ Posty: 123 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x