strona postępowania - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 02 kwie 2015, 14:52

taka sytuacja - wnioskodawczyni składa wniosek o rodzinne, w składzie rodziny ujmuje męża (bo musi), przedstawia jego dochody (na oświadczeniach przez niego podpisanych).
Później po wydaniu decyzji (przyznającej) przychodzi małżonek wnioskodawczyni i składa pisemną prośbę o wydanie kserokopii decyzji oraz kserokopii JEGO oświadczeń o dochodach.
Wnioskodawczyni pisemnie zastrzegła, że nie wyraża zgody na udostępnianie tych dokumentów jej mężowi.
Wydajecie mu te dokumenty (uznajecie go za stronę postepowania - art. 28. i art. 73 § 1. KPA) ,
czy odmawiacie wydania (jeśli odmawiacie, to jaka podstawa prawna? (art74.§2. KPA?), czy odmawiacie pismem, bez uzasadnienia?)
Jozin

Napisano: 03 kwie 2015, 8:13

nikt się nie orientuje jak z takiej sytuacji wybrnąć?
Jozin

Napisano: 03 kwie 2015, 8:18

A do czego potrzebne mężowi te kserokopie dokumentów
Strózik

Napisano: 03 kwie 2015, 8:40

ja w podobnym przypadku-odmówiłam. Gość miał podejrzenia ,że żona fałszuje jego podpisy ( sprawa rozwodowa w toku). Kazałam mu złożyć doniesienie do prokuratury, wtedy na wniosek prokuratury czy policji udostępnimy żądane dane. Bez zgody żony nie udostępniłam mu akt.
Miałam kiedyś przypadek ,że nawet mąż przyniósł pisemną zgode żony - na wgląd do akt i kserowanie dokumentów---coś mnie tknęło, miałam w aktach nr telefonu, zadzwoniłam aby potwierdzić upoważnienie. Żona absolutnie i z krzykiem zaprzeczyła aby dawała jakiekolwiek upoważnienie. Wtedy to ja grzecznie acz stanowczo "poinformowałam" mężusia,że składam doniesienie do prokuratury o fałszowaniu podpisu , składaniu fałszywych oswiadczen i próbie wprowadzenia w błąd urzędu......... szybko zabrał "zgodę,,,,,na do widzenia "puścił wiązankę na korytarzu i tyle go widziałam .....
~o~

Napisano: 03 kwie 2015, 8:46

Strózik pisze:A do czego potrzebne mężowi te kserokopie dokumentów
do sprawy sądowej, do złożenia jako dowód w sprawie

tu się wszystko rozbija o to, czy jest on stroną postepowania administracyjnego jakim jest udzielanie świadczenia rodzinnego, w którym nie jest wnioskodawcą, aczkolwiek figuruje w składzie rodziny, czy też nie jest stroną postepowania
Jozin

Napisano: 03 kwie 2015, 8:57

cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 9:23

Elmer..... a w przypadku konkubinatów (w sumie osoby obce, dzieci obce- przynajmniej niektóre) też udostępnisz całe akta czy tylko te dokumenty które dotyczą osoby żądającej wglądu
~o~

Napisano: 03 kwie 2015, 11:18

hehe a Elmer jak zwykle inaczej niz wszyscy :P
ssaa

Napisano: 03 kwie 2015, 11:32

czy osoba będąca w składzie rodziny, która musiała pisać oświadczenia nie ma interesu prawnego?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 11:38

przecież w ustawie jest napisane wyraźnie że stroną postępowania jest rodzic
konsul

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]