student
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
student
teoretycznie taka sytuacja: Wnioskodawca studiuje na drugim końcu Polski. Chce złożyć na dodatek, bo ma tytuł prawny do 1/2 lokalu...pozostałą część ma ciotka (ciotka mieszka w innym domu). Czy należy się dodatek i np wydatki przeliczyć wtedy do 1/2 ?Czy się nie należy, bo zamieszkuje obecnie daleko od domu. 

-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Re: student
jezeli nie mieszka to się nie należy, musi zamieszkiwać w tym lokalu. A mieszka w ogóle ktoś w tym lokalu?
-
- VIP
- Kontakt:
tak, wiem że musi zamieszkiwać...z tego co zrozumiałam, to chyba nikt nie mieszka...chodziło mi o kwestię studenta...jak to brac pod uwagęMikolaze pisze: 22 lut 2023, 12:28 jezeli nie mieszka to się nie należy, musi zamieszkiwać w tym lokalu. A mieszka w ogóle ktoś w tym lokalu?
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
nie rozumiem heh, on chce dodatek na mieszkanie w którym nikt nie mieszka?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
trzeba ze studentem przeprowadzić wywiad środowiskowy i ustalić gdzie koncentrują się jego funkcje życiowe. W praktyce bywa tak, że jeżeli na czas studiów zamieszkuje np. w akademiku tj. poza miejscem faktycznego zamieszkania natomiast na weekendy i dni wolne już wraca do domu to dodatek moim zdaniem będzie się jak najbardziej należał, no ale to trzeba ustalić.tak, wiem że musi zamieszkiwać...z tego co zrozumiałam, to chyba nikt nie mieszka...chodziło mi o kwestię studenta...jak to brac pod uwagę

natomiast jeżeli w ogóle tam nie mieszka to odmowa
-
- VIP
- Kontakt:
o to właśnie mi chodzi...student może mieć dodatek...bo studiuje wiadomo...poza miejscem zamieszkania choc centrum życiowe w tym właśnie mieszkaniu...ale on raczej nie przyjeżdża na weekendy bo studiuje na drugim końcu Polski...brodafix pisze: 22 lut 2023, 14:26trzeba ze studentem przeprowadzić wywiad środowiskowy i ustalić gdzie koncentrują się jego funkcje życiowe. W praktyce bywa tak, że jeżeli na czas studiów zamieszkuje np. w akademiku tj. poza miejscem faktycznego zamieszkania natomiast na weekendy i dni wolne już wraca do domu to dodatek moim zdaniem będzie się jak najbardziej należał, no ale to trzeba ustalić.tak, wiem że musi zamieszkiwać...z tego co zrozumiałam, to chyba nikt nie mieszka...chodziło mi o kwestię studenta...jak to brac pod uwagę
natomiast jeżeli w ogóle tam nie mieszka to odmowa

-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
dlatego trzeba zebrać dokładny wywiad
Oprócz student - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
dochód z wynajmu lokalu mieszkalnego
Zwrot dodatku energetycznego
kiedy składac wniosek o dodatek mieszkaniowy
zwrot dodatku