Przyznanie dodatku do sierpnia dla Ukrainy

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Kattis
Referent
Zajmuję się: ŚR, FA, DM
Kontakt:

Przyznanie dodatku do sierpnia dla Ukrainy

Post autor: Kattis »

Witam,
dwie Panie Ukrainki złożyły u mnie w lutym wnioski o dodatek mieszkaniowy. Przyznaję na pół roku tj. od marca do sierpnia 2023r.
I tutaj moje pytanie - skoro ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym
na terytorium tego państwa stanowi, że ich legalny pobyt (na dzień dzisiejszy) uznaje się do 24.08.2023r. to czy dodatek mieszkaniowy mam przyznać również do tego dnia? Mimo tego, że dodatek nie jest podzielny?
I czy w ogóle stosuję ten przepis, bo w/w ustawa nijak nie odnosi się do dodatków mieszkaniowych, a w samym wniosku również nie wpisują oni obywatelstwa ani nie przedstawiają żadnych dokumentów na powyższe.
esko
Stażysta
Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS
Kontakt:

Re: Przyznanie dodatku do sierpnia dla Ukrainy

Post autor: esko »

Kattis pisze: 20 lut 2023, 17:45 Witam,
dwie Panie Ukrainki złożyły u mnie w lutym wnioski o dodatek mieszkaniowy. Przyznaję na pół roku tj. od marca do sierpnia 2023r.
I tutaj moje pytanie - skoro ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym
na terytorium tego państwa stanowi, że ich legalny pobyt (na dzień dzisiejszy) uznaje się do 24.08.2023r. to czy dodatek mieszkaniowy mam przyznać również do tego dnia? Mimo tego, że dodatek nie jest podzielny?
I czy w ogóle stosuję ten przepis, bo w/w ustawa nijak nie odnosi się do dodatków mieszkaniowych, a w samym wniosku również nie wpisują oni obywatelstwa ani nie przedstawiają żadnych dokumentów na powyższe.
Przyznałabym jednak na pół roku zgodnie z ustawą DM.
Nie wiemy na pewno, że ich pobyt po tym czasie nie będzie legalny, może przedłużą nowelą termin ustawowy, a może panie zalegalizują swój pobyt w tym czasie?
Każdą zmianę muszą zgłosić i to wyraźnie podkreśliłabym w pouczeniu decyzji.
Kattis
Referent
Zajmuję się: ŚR, FA, DM
Kontakt:

Post autor: Kattis »

Dziękuje bardzo! :)
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na zastosowanie tych przepisów?
Mikolaze
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: Mikolaze »

w ustawie o dm nie ma nic o narodowości, wiec traktujesz osobe z Ukrainy jako typowego wnioskodawcę i stosujesz tylko przepisy z ustawy o dm na podstawie których przyznaje sie badz nie dodatek mieszkaniowy
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

esko pisze: 21 lut 2023, 8:32
Kattis pisze: 20 lut 2023, 17:45 Witam,
Przyznałabym jednak na pół roku zgodnie z ustawą DM.
Nie wiemy na pewno, że ich pobyt po tym czasie nie będzie legalny, może przedłużą nowelą termin ustawowy, a może panie zalegalizują swój pobyt w tym czasie?
Każdą zmianę muszą zgłosić i to wyraźnie podkreśliłabym w pouczeniu decyzji.
Dodatek przyznajesz na podstawie ustawy o dodatkach mieszkaniowych, więc kryteria z tejże ustawy. Przyznajesz na 6 miesięcy.
ODPOWIEDZ