Witam,
dwie Panie Ukrainki złożyły u mnie w lutym wnioski o dodatek mieszkaniowy. Przyznaję na pół roku tj. od marca do sierpnia 2023r.
I tutaj moje pytanie - skoro ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym
na terytorium tego państwa stanowi, że ich legalny pobyt (na dzień dzisiejszy) uznaje się do 24.08.2023r. to czy dodatek mieszkaniowy mam przyznać również do tego dnia? Mimo tego, że dodatek nie jest podzielny?
I czy w ogóle stosuję ten przepis, bo w/w ustawa nijak nie odnosi się do dodatków mieszkaniowych, a w samym wniosku również nie wpisują oni obywatelstwa ani nie przedstawiają żadnych dokumentów na powyższe.
Przyznanie dodatku do sierpnia dla Ukrainy
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA, DM
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS
- Kontakt:
Re: Przyznanie dodatku do sierpnia dla Ukrainy
Przyznałabym jednak na pół roku zgodnie z ustawą DM.Kattis pisze: 20 lut 2023, 17:45 Witam,
dwie Panie Ukrainki złożyły u mnie w lutym wnioski o dodatek mieszkaniowy. Przyznaję na pół roku tj. od marca do sierpnia 2023r.
I tutaj moje pytanie - skoro ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym
na terytorium tego państwa stanowi, że ich legalny pobyt (na dzień dzisiejszy) uznaje się do 24.08.2023r. to czy dodatek mieszkaniowy mam przyznać również do tego dnia? Mimo tego, że dodatek nie jest podzielny?
I czy w ogóle stosuję ten przepis, bo w/w ustawa nijak nie odnosi się do dodatków mieszkaniowych, a w samym wniosku również nie wpisują oni obywatelstwa ani nie przedstawiają żadnych dokumentów na powyższe.
Nie wiemy na pewno, że ich pobyt po tym czasie nie będzie legalny, może przedłużą nowelą termin ustawowy, a może panie zalegalizują swój pobyt w tym czasie?
Każdą zmianę muszą zgłosić i to wyraźnie podkreśliłabym w pouczeniu decyzji.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA, DM
- Kontakt:
Dziękuje bardzo!
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na zastosowanie tych przepisów?

Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na zastosowanie tych przepisów?
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
w ustawie o dm nie ma nic o narodowości, wiec traktujesz osobe z Ukrainy jako typowego wnioskodawcę i stosujesz tylko przepisy z ustawy o dm na podstawie których przyznaje sie badz nie dodatek mieszkaniowy
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Dodatek przyznajesz na podstawie ustawy o dodatkach mieszkaniowych, więc kryteria z tejże ustawy. Przyznajesz na 6 miesięcy.esko pisze: 21 lut 2023, 8:32Przyznałabym jednak na pół roku zgodnie z ustawą DM.Kattis pisze: 20 lut 2023, 17:45 Witam,
Nie wiemy na pewno, że ich pobyt po tym czasie nie będzie legalny, może przedłużą nowelą termin ustawowy, a może panie zalegalizują swój pobyt w tym czasie?
Każdą zmianę muszą zgłosić i to wyraźnie podkreśliłabym w pouczeniu decyzji.
Oprócz Przyznanie dodatku do sierpnia dla Ukrainy - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
odsetki od zaległości - woda
AKT NOTARIALNY.
SYGNITY czy dobrze program przyznaje?
Art. 6 pkt 7- ryczałt za CO i CW
student
stypendium dla niepełnosprawnych
wzór decyzji - przekroczony metraż
Dodatki mieszkaniowe- konserwacja domofonu
Decyzja przyznająca- wzór
przeciętne wynagrodzenie
Pytanie od laika
2 przypadki - czy tak samo się liczy?