Witam. Chciałabym sie zapytac gdzie moge odbyc studia o tematyce przeciwdzialania przemocy w rodzinie lub studium ktore uprawni mnie do pracy z tym osobami???? Jestem z woj. lubelskiego proszę o pomoc.
ale one nie dają formalnego wykształenia do pracy w obszarze przeciwdziałania przemocy; chyba, że Masz studia kierunkowe, np. pedagogikę resocjalizacyjną i zdrobisz dodatkowo takie studium, to ok.
formalnego, tzn?
to jest studium podyplomowe, więć jasne,że trzeba posiadać wykształcenie wyżśze. jednak są kończone uzyskaniem państwowego certyfikatu i sa to podstawy formalne do wykonywania pracy z takz grupą społeczną. W mojej ocenie prowadzone przez profesjonalistów w tym zakresie. Studia to czysta teoria, nie czarujmy się.
dla pogłębienia wiedzy i umiejętności niezbędne jest uzusyaknie dodatkowych kwalifikacji.
a, i aby robić sppr nie trzeba mieć wykształcenia wyższego, a państwowy ceryfikat można uzyskać zdając jednorazowy egzamin - bez konieczności robienia studium. Najbliższy egzamin na specjalistę/konsultanta w zakresie przeciwdziałania przemocy w rodzinie odbędzie się w maju; więcej na stronie www.parpa.pl