Stypendium zabrał Komornik

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
..ewcia..

Stypendium zabrał Komornik

Post autor: ..ewcia.. »

Koleżanki/koledzy powiedzcie mi czy stypendium szkolne może zostać zajęte przez komornika? Wypłaciłam stypendium na konto w dużej kwocie, a dzisiaj kobitka przyszła z płaczem, że komornik zabrał całą kasę....Myślę, że prawnie to zajął,ale chciałabym jeszcze usłyszeć zdanie innych.....może się mylę :)
Pozdrawiam.
ala12

Re: Stypendium zabrał Komornik

Post autor: ala12 »

Zgodnie z art. 831 § 1 pkt 2 kodeksu postępowania cywilnego, sumy przyznane przez Skarb Państwa na specjalne cele (np. stypendia, wsparcia) nie podlegają egzekucji, chyba że wierzytelność egzekwowana powstała w związku z urzeczywistnianiem tych celów (w przypadku stypendium socjalnego trudno sobie jednak wyobrazić taką sytuację) lub z tytułu obowiązku alimentacyjnego. Tak więc stypendium może zostać zajęte na poczet alimentów, ale nie – na poczet innych zobowiązań.
Jureczek

Re: Stypendium zabrał Komornik

Post autor: Jureczek »

Dokładnie tak! Jeśli nie było na poczet alimentów, to napisać pismo do komornika o zwrot pieniędzy i musi oddać.
ODPOWIEDZ