SUO - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 paź 2020, 16:17

Pewna kobieta złożyła podanie o SUO dla córki. Wszystko by się zgadzało gdyby nie to że w rozpoznaniu od neurologa nie jest napisane nic o tym że dziecko choruje psychicznie ( bo SUO jest dla osób z zaburzeniami psychicznymi). dziewczyna naprawde wymaga rehabilitacji a ja chciałabym bardzo im poóc i móc przyznać to SUO. Tylko powiedzcie mi czy moge..? albo co zrobic zeby sie udało? w opisie rozpoznania jest: przepuklina oponowo rdzeniowa, stopy końsko-szpotowate neurogenne.... wyczytałam gdzies ze skutkiem tej przepukliny mogą być opóźnienia rozwojowe ale to gdzies na portalu jakiegos terapeuty.. Bardzo prosze o pomoc. Orzeczenie z PCPR 10-N, 05-R
mbgops
Stażysta
Od: 11 gru 2018, 14:26
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 26 paź 2020, 16:08

Może byc z tym problem, raczej to nie podchodzi pod suo a pod usługi opiekuńcze, finansowane ze środków własnych. A sprawdzałaś czy w ramach NFZ nie mógłby ktoś przyjeżdżać do niej do domu?
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 27 paź 2020, 17:38

Przecież SUO to nie tylko specjalistyczne usługi dla osób zaburzeniami psychicznymi, wynikające z rozporządzenia Ministra Polityki Społecznej z dnia 22 września 2005 r. w sprawie specjalistycznych usług opiekuńczych. Są też jeszcze SUO ustawowe – nie tylko dla osób z zaburzeniami psychicznymi, o których mowa w art. 50 ustawy z dnia 12 marca o pomocy społecznej. W ustępie 4 tegoż artykułu czytamy, że: specjalistyczne usługi opiekuńcze są to usługi dostosowane do szczególnych potrzeb wynikających z rodzaju schorzenia lub niepełnosprawności, świadczone przez osoby ze specjalistycznym przygotowaniem zawodowym.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 28 paź 2020, 8:52

Ten z Łopieki ma rację, SUO jest nie tylko dla osób z zaburzeniami psychicznymi, dla innych osób można przyznać SUO i nie stosuje się do nich ww rozporządzenia tylko najczęściej uchwałę lokalnych władz
asiaj
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 12:48
Zajmuję się: PS

Napisano: 28 paź 2020, 19:00

Ja też mam podobny problem... Zgłosiła się mama z wnioskiem o suo dla osób z zaburzeniami psychicznymi. I na zaświadczeniu lekarskim od neurologa w rozpoznaniu mam wpisane upośledzenie umysłowe lekkiego stopnia ze zmianami w zachowaniu wymagającymi opieki oraz specyficzne zaburzenia rozwoju mowy i języka. Natomiast na orzeczeniu o niepełnosprawność symbol 10N. I teraz zaczęłam się zastanawiać czy należą się im specjalistyczne usługi opiekuńcze dla osób z zaburzeniami psychicznymi czy nie? Pomóżcie :)
Aaagniecha
Praktykant
Od: 07 lip 2019, 12:56
Zajmuję się: Zajmuję się w pracy pomocą społeczną i ochroną danych osobowych.

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem