jako MOPS występowaliśmy do sądu o umieszczenie osoby w szpitalu psychiatrycznym bez jej zgody. Dostaliśmy postanowienie sądu w tej sprawie. na postanowieniu nie ma wskazanego konkretnego szpitala gdzie ma trafić. jakie działania powinniśmy teraz podjąć? osoba sama nie wyjdzie nawet z domu a co dopiero pojedzie do szpitala. Najbliższy szpital psychiatryczny powiedział nam, że nie można zaklepać miejsca dla tej osoby i nie ma też gwarancji, że jak ona przyjedzie to zostanie przyjęta na oddział. Co robicie w takich sytuacjach? jak dowieść tą osobę do szpitala? czy może ja zawieść karetka pogotowia? czy pogotowie pomaga w takich sprawach? bardzo prosimy o pomoc.
Witam.
Zwróć się do Urzędu Marszałkowskiego do wydziału ochrona zdrowia i polityka społeczna. UM powinien zlecić i zapłacić za transport karetki. Po stronie OPS leży skoordynowanie działań w tym zaangażowanie policji. Piszę to na podstawie sytuacji, która kilka lat wstecz miała miejsce mojej miejscowości. Kontaktowałam się wówczas z b. kompetentnymi pracownikami UM, którzy pomogli w tej sprawie.
czyli jak napisze pismo do Urzędu Marszałkowskiego i dołącze kserokopie postanowienia sądu to oni wystosują zlecie o karetke. i teraz jak to wygląda. czy Urząd Marszałkowski informuje kiedy będzie ten transport czy to już pogotowie się z nami kontaktuje. jak to praktycznie ma przebiegać? Mopsiara proszę o odpowiedz
Zadzwoń do Urzędu Marszałkowskiego, do Wydziału Zdrowia i Polityki Społecznej tam uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie. Nie PAMIĘTAM dokładnie jak to przebiegało u nas, na pewno pismo trzeba było wystosować. U nas o tyle było trudniej, że osoba kierowana była z mojej miejscowości natomiast szpital do którego miała być kierowana był w innym województwie i podlegał pod inny urząd. Kontaktowałam się wówczas z dwoma wydziałami, pracownicy byli bardzo kompetentni i pomocni. Powodzenia.